Светлината на Ханука прогонва егоизма и разединението.Честит празник, приятели!

Точно в 18 часа кметът на София госпожа Йорданка Фандъкова запали основната свещ, наречена шамаш, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаш се палят останалите свещи от ритуалния свещник. С това започна ритуалът, с който евреите в целия свят, както и в Софийската синагога отбелязват Празника на Светлината. В продължение на 8 дни във всички синагоги и във всяко еврейско семейство ще се палят свещите в ханукията,  съответстващи на поредния ден от празника.

 

 

Припомняйки историята госпожа София Коен, председател на Централния Израелтянски духовен съвет обърна внимание на многолюдното множество гости, деца и приятели на еврейската общност в Синагогата върху символиката на празника. „Как една малка група хора може да направи голяма промяна! Такава е историята на невероятната победа на Макабеите, но и на още много от големите морални движения по света в различни времена. Как нещо малко може да извърши голямо дело – като малкото количество масло, което със светлината си надхвърля всяко очакване. Това ни напомня, че дори когато ресурсите ни изглеждат ограничени, нашата вяра може да ни помогне да извлечем максимума от малкото, което имаме!“

Доц.д-р Александър Оскар, председател на ОЕБ“Шалом на свой ред се обърна към гостите с думите: „Светлините светят ярко, приветствайки всички наши приятели – представители на институциите, на различни  вероизповедания, дипломати и членове на нашата общност. Ние се гордеем с  нашата традиция  на посрещане на празника Ханука, защото светлината символизира единството и нашето приятелство. Ханука е победата на светлината над тъмнината. Но тази светлина не е само физическия пламък на свещта, тя е светлината, която грее от всеки един от нас, тя е ярката светлина на нашето единство. А каква е алтернативата на светлината? Такава алтернатива не би следвало да съществува, защото това е тъмнината на егоизма и разединението. И това се отнася не само за нас, като Българска еврейска общност, но и за обществото като цяло, от което ние сме неделима  част“.

Сред почетните гости бяха зам.министър Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма в МВнР, посланик Пламен Бончев, дипломати, ръководители на вероизповеданията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.