Световен доклад 2019: отпор на посегателствата на автократите срещу правата на човека

Наблюдава се растяща глобална тенденция към конфронтиране на злоупотребите на най-известните автократи, заяви Хюман Райтс Уоч при публикуването на „Световния доклад 2019”. В Европейския съюз и САЩ, както и по целия свят, коалиции от държави, често подкрепяни от граждански организации и протести, показват своята съпротива срещу популистки настроените противници на правата на човека.

В „Световния доклад” от 674 страници, в неговото 29-то издание, ХРУ прави преглед на практиките на човешките права в повече от 100 държави. В уводните си думи изпълнителният директор, Кенет Рот, заявява, че голямата новина от изминалата година е не продължаването на авторитарните тенденции, а растящото противопоставяне срещу тях. Този отпор се вижда в усилията да се отстои на атаките срещу демокрацията в Европа, да се предотврати кървавата баня в Сирия, да се изправят на съд извършителите на етническото прочистване срещу мюсюлманите Рохинга в Мианмар, да се спре предвожданото от Саудитска Арабия бомбардиране и блокиране на йеменските граждани, да се запази забраната на химическите оръжия, да се убеди президента на Демократична Република Конго, Джоузеф Кабила, да приеме конституционни ограничения, да се изиска пълното разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

„Същите популисти, които разпространяват омраза и нетолерантност, в същото време предизвикват съпротива, която продължава да печели битки”, казва Рот. „Победата не е сигурна, но успехите от изминалата година предполагат, че злоупотребите на авторитарното управление подбуждат към мощна контра атака от страна на човешките права.”

В Европа подкрепата на правата приема много форми, по улиците и в институциите. Множество хора в Будапеща протестираха срещу акциите на унгарския лидер Виктор Орбан за затварянето на Централния Европейски Университет, бастион на либералните изследвания и мислене, и за пускането в сила на т.нар. „робски закон”, който увеличава допустимия извънреден труд и позволява тригодишни забавяния в плащанията за него.

Важният момент за ЕС настъпи през септември, когато Европейският парламент отговори на все по-авторитарното управление на Орбан с гласуване да се започне процес, който може да стигне до политически санкции според чл. 7 на Споразумението на ЕС. Почти 70% от членовете на Европейския парламент от широк спектър партии подкрепиха безпрецедентния вот. С дискусиите около обвързването на бюджета на ЕС за следващите пет години – влизащ в сила от 2020 г. – със съблюдаването на демократичните стандарти, Парламентът даде сигнал на Унгария, една от най-големите получателки на глава от населението на европейски средства, че може да не разчита повече на европейската щедрост, ако продължи да заплашва основните демократични свободи на ЕС.

Отвъд границите му, Европейският съюз и някои страни членки показаха забележително лидерство в разрешаването на проблеми с човешките права. Холандия, Белгия, Люксембург и Ирландия, заедно с Канада, поеха водачеството в уверението, че Съветът за човешки права към ООН няма да позволи на Саудитска Арабия да възпре контрола и разследването на военните престъпления в Йемен. След убийството на Кашоги Германия забрани на 18 саудитски официални лица да влизат в Шенгенската зона, като в същото време, заедно с Дания и Финландия преустанови продажбата на оръжие за кралството. (САЩ и Канада също наложиха санкции срещу много саудити участвали в убийството.) Този натиск може да е допринесъл за предвождано от Саудитска Арабия коалиционно споразумение за спиране на огъня около пристанището Ходейда в Йемен, критична точка на достъп за изправеното пред гладуване население.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.