Световни експерти по СПИН призовават за декриминализиране на проституцията

Сексуалният труд трябва да се декриминализира, ако светът иска да контролира пандемията от СПИН. Това призовават учени в серия от изследвания, публикувани на страниците на авторитетното медицинско списание Lancet. Седемте изследвания бяха представени на световната конференция по СПИН в Мелбърн, цитирани от британския вестник “Гардиън”.

Секс работниците, независимо от техния пол, сексуална ориентация и полова идентичност, са подложени на репресии, насилие и злоупотреба дори от страна на онези, които трябва да съблюдават за спазването на закона. Това е един от изводите на серията от изследвания. Авторите им твърдят, че страхът от полицията и властта е пречка за проституиращите да се предпазват от ХИВ.

Изследванията, проведени в Канада, Индия и Кения, съдържат свидетелства на секс работници, които твърдят, че полицията им конфискува презервативите като доказателства за престъпления и ги подлага на физическо и сексуално насилие. Според изследователите това поставя на риск от заразяване с ХИВ не само самите секс работници, но и техните клиенти. Проституиращи от Ванкувър твърдят, че полицаи ги “карат да направят нещо” за тях, за да могат да продължат да работят и че трябва да крият презервативите си, за да не ги открие полицията.

В Кения анонимни секс работници споделят пред учените за действия на полицията: “намериха ме на улицата, взеха ми всички презервативи и ги скъсаха”, “казаха ми, че замърсявам града с презервативи и ми ги взеха всичките”.

И за другите страни, в които са проведени проучванията, има свидетелства за полицейско насилие над проституиращите. Според авторите на серията от научни публикации правителствата и полицията трябва да спазват човешките права на всички хора, включително и на секс работниците.

Ограничаването на насилието от страна на клиенти и зложелатели може да ограничи инфектирането с ХИВ с около една пета, казват изследователите. Ако повече секс работници се подложат на антиретровирусно лечение, това може да намали количеството на вируса в телата им с една трета. Но декриминализирането на проституцията би имало най-голям ефект, твърдят те. То би ограничило заразяванията с ХИВ през следващото десетилетие с между 33 и 46 процентни пункта.

Пандемията от СПИН се концентрира все повече в маргинализираните общности, до които е трудно да се достигне, твърдят експертите. Например сред хора, които са в периферията на обществата си – включително употребяващите наркотици, мъжете, които правят секс с мъже, и сексуалните работници.

“Усилията да подобрим превенцията и лечението от ХИВ за хората, които продават секс, не може повече да се разглежда като периферно по отношение на достигането на всеобщ достъп до услугите, свързани с ХИВ, и до контрол на пандемията”, каза професор Крис Бейрър, директор на Центъра за обществено здраве и човешки права “Джон Хопкинс” в САЩ, който е координатор на серията от изследвания, публикувани в Lancet.

Тази серия от изследвания е призив към правителствата да декриминализират сексуалния труд, пишат издателят на Lancet Ричард Хортън и изпълнителният директор Памела Дас в редакционен коментар. “Сексуалният труд е част от човешката история. Да приемем сексуалния труд – да подкрепим онези, които се грижат секс работниците да пазят здравето си, тялото си и автономията си, трябва да бъде наш човешки дълг, както и наш прагматичен подход към реалността на човешкия ни живот. И към общите ни усилия да се борим със СПИН.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.