Световният еврейски конгрес издаде петиция : Спрете „Луков марш“ в България!

Споделете статията:

Наскоро Световният еврейски конгрес разпространи потиция, която може да бъде подписвана от всеки желаещ. Тя може да бъде намерена на тази връзка и в нея се казва следното:

„Еврейската общност по света подкрепя призива на Организацията на евреите в България „Шалом“ към правителството и към Софийската община да наложат ефективна забрана  на плановете да бъде проведен т.нар. „Луков марш“ в столицата София през февруари 2018 г.

„Луков марш“  се организира вече години наред от крайно десни групировки с цел да прослави Христо Луков, който през времето на Втората световна война беше водач  на Българските национални легиони, една пронацистка организация, която – извън всичко друго – открито поддържаше Закона за защита на нацията, влязъл в сила в България през януари 1941 г.

Това антисемитско законодателство, направено по образеца на Нюренбергските расови закони в Хитлерова  Германия, лиши евреите в България от редица граждански права и беше както противоконституционен, така и в противоречие с традицията на етническа толерантност в България. Този закон беше част от одобрената от българската държава по това време, която не само унижаваше евреите, но и причини огромни финансови и икономически вреди на еврейската общност, защото лиши нейните членове от правото да добиват средства за препитанието си. Скоро след влизането на закона в сила бяха въведени мерки като наказателен данък на евреите, налагане на принудителен труд на мъжете евреи в трудови лагери, в които условията за живот бяха ужасни. Тези нехуманни и оскърбителни мерки бяха ентусиазирано подкрепени от Луков, който по това време беше личност със значимо влияние в България.

Антисемитизмът, който Луков и обкръжението му олицетворяваха, беше антитезисът  на бляскавия момент в историята на България, когато Българската православна църква, политически водачи и мнозинството от обществеността – от интелектуалци до обикновени хора – водеха кампания, която успя да предотврати депортацията на българските евреи към лагерите на смъртта. Обаче режимът, който Луков подкрепяше, одобри депортацията на 11 343 евреи от Северна Гърция и от Югославия, които срещнаха смъртта си лагера Треблинка.

През първото полугодие на 2108 г. България ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз. В тази позиция българската нация ще се трябва да се старае да бъде водач и да утвърди споделените ценности на Европейския съюз, включително тези на толерантността и отхвърлянето на екстремизма и антисемитизма.

Аномалия би било за страната, която ще застане зад кормилото на ЕС да разреши един парад на факлоносци, облечени в черно поддръжници на човека и не идеологията му, които въплъщават най-тъмния период на 20-ти век.

Сега, през 21-ви век, когато нетолерантността, включително антисемитизма, е отново във възход в Европа, този континент, държавите и столиците му не могат да си позволят да демонстрират едно ехо на тези гибелни времена.

Административните действия против „Луков марш“ трябва да отидат по-нататък от простото съобщение, че мероприятието не се разрешава, докато в същото време то – както е ставало преди – всъщност не му пречи да се осъществи. На улиците на европейските столици не трябва да има място за парад, който отдава почит на човек и на неговото време, които представят най-зловещата част от историята на Европа.“

В контекста на българската и на европейската история разрешаването на „Луков марш“ би било нещо отвратително.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.