Световният еврейски конгрес няма да забрави 500,000-те синти и роми, убити в окупирана от нацистите Европа

Споделете статията:

В навечерието на 2 август, възпоменателния ден на Холокоста над ромите когато отдаваме почит на 500-те хиляди роми, Световният еврейски конгрес(WJC) разпространи изявление. В него се каза, че организацията се присъединява към споменаването на 500,000-те синти и роми, убити в окупирана от нацистите Европа. WJC подчертава, че постоянното отсъствие на широко разпространени спомени за тези престъпления разкрива продължаващата дискриминация на ромите и Синти в Европа. Световният еврейски конгрес се присъедини към отдаването на памет за трагичната дата заедно Германския централен съвет на синти и роми, както и към Асоциацията на ромите в Полша.

Изминаха 76-ата годишнина от убийството на последните роми, които брутално са били затворени в „лагера за циганските семейства“ в Аушвиц и които са били осъдени на смърт единствено заради това, което са били.

Дехуманизацията на ромите или други малцинства няма място в съвременните европейски общества и политически дискурс. Жестокостите от миналото продължават да напомнят, че равенството и недискриминацията са ценности, които не могат да бъдат приемани за даденост: за да можем да ги съхраним, трябва да сме постоянно нащрек и готови да се изправим срещу онези, които не ги зачитат.

Държавите — членки на ЕС, катто и местните общности декларират волята си да продължи борбата с всички форми на расизъм и етническа дискриминация в Европа и по света. През септември Международният алианс за възпоменание на антисемитизма(IHRA) се очаква с консенсус от всички страни да приеме дефиниция за “антиджипсизъм“. Това ще бъде важен документ, който ще структурира противодействието на правителствата срещу проявите на расизъм на ромското малцинство.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.