Световният еврейски конгрес поздравява Урзула фон дер Лайен за избирането й за председател на Европейската комисия

Световният еврейски конгрес поздравява Урзула фон дер Лайен за избирането й за председател на Европейската комисия, като подчертава високата си оценка за сътрудничеството между Конгреса и Комисията през годините и изразява надеждата, че това партньорство ще продължи да процъфтява под патронажа на новото председателство, се съобщава на сайта на СЕК.

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудер каза: „Антисемитизмът все още е сериозна заплаха за голяма част от европейската еврейска общност, но Конгресът е уверен, че водачеството на г-жа фон дер Лайен ще засили настоящите институционални механизми за идентифициране на антисемитизма и ще го изкорени из основи.”

„Европейската комисия е направила значителни стъпки за безопасността и сигурността на еврейските общности на континента, като е промотирала образователни начинания и е помагала на страните да изградят стратегии за отразяване на местните обстоятелства”, отбелязва Лаудер. С разпределянето на необходимите средства за тази цел, еврейските общности ще усетят „осезаема разлика във всекидневния си живот”, добавя той, изразявайки личната си благодарност за тези усилия, особено за „призива за увеличаване на образованието по Холокост в Европа.”

Според Лаудер, единодушно подкрепената през декември 2018 г. Декларация за борба с антисемитизма по стратегически начин, „изпраща ясно послание до еврейските общности, че Европейската комисия е решена да се противопостави на всички въплъщения на тази вековна омраза.”

„На институционално ниво Европа се е отличила със забележителните си реакции, едновременно реактивни и проактивни, и СЕК вярва, че тя ще продължи да се бори на световната сцена”, завършва Лаудер.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.