Световният еврейски конгрес призовава за забрана на Луков марш

Повече от 79 000 души се присъединяват към призива на Световния еврейски конгрес и българската еврейска общност да се забрани нео-нацисткия Луков марш, се съобщава на страницата на Конгреса.

Световният еврейски конгрес и еврейската общност в България започнаха международна кампания за забраната на нео-нацисткия Луков марш, като събраха 67 000 подписа в петиция към българското правителство. „Не можем да мълчим, докато един нео-нацистки и антисемитски марш шества из улиците на София, в опасна демонстрация на антисемитската идеология, която доведе до почти пълното унищожение на европейските евреи,” каза председателят на Конгреса Робърт Зингър.

Ежегодният нео-нацистки марш в България се организира от 2003 г. Облечените в черно участници правят парад с факли в почит на Христо Луков, водач на Съюза на българските национални легиони, фашистка организация подкрепила депортацията на 11343 евреи в Треблинка.

Петицията призовава Българското правителство да пристъпи към административни действия за забраната на марша, който се провежда всяка година, въпреки усилията да бъде санкциониран. „Сега, през 21-ви век, когато нетолерантността включваща антисемитизъм е отново в разцвет в Европа, този континент, страните и столиците в него не могат да си позволят прояви, които възраждат онова трагично време… Административното действие срещу Луков марш трябва да стигне по-далеч от формалния призив за забрана на събитието, като всъщност се позволява провеждането му. Из улиците на една европейска столица не трябва да има място за парад, който почита човек и време представящо тази най-зловеща част от историята ни. В контекста на българската и европейска история, позволяването на Луков марш би било недопустимо.”

В писмо да българския министър председател Бойко Борисов по въпроса, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудер написа:

„Когато България поеме ротационното председателство на Европейския съюз в началото на 2018 г., ще се търси водачество и споделяне на ценностите на Съюза. Сред тях са толерантността и отхвърлянето на екстремизма и антисемитизма. В този дух подканяме правителството ви да бъде твърдо в забраната на каквото и да било прославяне на нацистката идеология, породила най-тъмния период от 20-ти век.”

Лаудер също отбелязва в писмото си, че „досега България все пак е положила усилия, особено след последните избори, да се противопостави на антисемитските прояви. Всъщност, миналия май българският заместник министър на регионалното развитие Павел Танев е накаран да подаде оставката си, след публикуването на снимка на която той поздравява нацистки войн. Българското правителство също скоро прие закон, който разширява дефиницията за антисемитизъм, за да защити еврейската общност от антисемитски атаки и актове на насилие.”

В синхрон с Председателството на България на ЕС и международните действия за намаляване и справяне с нео-нацистките прояви на антисемитизъм и екстремизъм, ще бъде и инициираният от сдружение „Маргиналия” и други неправителствени организации форум, „София – град без екстремизъм и омраза“, който ще се състои на 05.02.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.