Бирма: Петима журналисти са осъдени за „разкриване на държавни тайни“

Петима журналисти от Бирма бяха осъдени на 10 години затвор за „разкриване на държавни тайни”. Според Амнести Интернешъл това е „черен ден за свободата на изразяване” в страната и представлява „смазване” на развиващата се преса в Бирма.

Полицията арeстува журналистите от „Юнити Джърнал” между 31 януари и 1 февруари тази година. Това стана след участието им в журналистическо разследване на предполагаем химически завод за оръжие в областта Магуе. Обвинението срещу тях е за нарушение на Закона за официални тайни на Бирма. Сред осъдените са четирима репортери, както и главният редактор на вестника.

Хвърлянето на петимата журналисти в затвора се случи въпреки обещанието, дадено от президента Ю Тейн Сейн преди година, че в Бирма повече няма да има затворници на съвестта. Амнести Интернешънъл отбелязва, че арестите и затварянето на мирни активисти и защитници на човешките права все още продължават.

Хюман Райтс Уоч (ХРУ) припомня, че по подобна схема миналия месец в Кайро бяха осъдени за продължителен период трима служители на Ал Джазира. Това стана след процес, на който прокурорите не представиха никакви достоверни доказателства за нарушаване на закона. Директорът на английското бюро на Ал Джазира – Мохамед Фами, с двойно канадско-египетско гражданство, беше осъден на седем години затвор. Същият срок лишаване от свобода получи и кореспондентът от австралийски произход Питър Гресте. Бахер Мохамед, египтянин, получи десет години затвор.

Обвиненията срещу журналистите от Ал Джазира включват монтиране на видео материал, който „дава погрешната представа, че Египет е в гражданска война”, ползване на оборудване за разпространение без лиценз и членство, и „подкрепа за терористична организация”. ХРУ прегледа представения от прокурорите материал в съда и разговаря с независими наблюдатели, които са следили процеса и не са откри никакви доказателства за престъпно поведение.

Тези присъди, според Хюман Райтс Уоч, са последната стъпка в погазването на свободата на словото в Египет и категорично отричат постигнатото с революцията от 2011 г.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.