СЗО оптимисти: Едрата шарка си отиде, ред е на коронавируса

Ликвидирането преди 40 години на едрата шарка като заплаха за човечеството трябва да му напомни, че победата над коронавируса е възможна, ако страните обединят усилия в борбата със заразата, заяви на брифинг в Женева днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА.

Гебрейесус  припомни, че на 8 май 1980 г., точно преди 40 години, СЗО официално е обявила, че „светът и всички народи в него са победили едрата шарка“.

„Това бе първата и до днес единствената човешка болест, ликвидирана в световен мащаб“, каза генералният директор на СЗО.

„Победата на човечеството над едрата шарка е напомняне за това, какво може да бъде постигнато, когато страните обединяват силите си за борба с общата заплаха“, каза Тедрос.

По думите му в сегашната борба с болестта Ковид-19 „се използват много от инструментите“, които се използваха в борбата с едрата шарка, а след това и с епидемията от ебола.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.