СЗО: Пандемията се ускорява. Най-лошото тепърва предстои

Пандемията COVID-19 дори не е близо до приключване, каза на брифинг в понеделник шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, съобщава „Ройтерс“.

„Всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но реалност е, че това дори не е близо до приключване. Въпреки че много държави постигат известен напредък в световен мащаб, пандемията всъщност се ускорява. Най-лошото тепърва предстои“, добави той.

СЗО иска да свика среща тази седмица, за да оцени напредъка на научните изследвания в борбата срещу болестта.

Ако настъпи втора вълна от пандемията COVID-19, може да умрат милиони хора, предупреждават още от организацията.

Сегашната пандемия се развива както тази от испанския грип в началото на миналия век, коментира Раниери Гуера – помощник на генералния директор на СЗО по стратегическите въпроси, цитирана от CNN.

„Испанският грип се е развил така, както и COVID: през лятото е отстъпил и яростно се е завърнал през септември и октомври, в резултат на което при втората вълна са починали 50 милиона души“, допълва тя.

Припомняме, преди седмица СЗО предупреди, че пандемията се ускорява, а последиците ще се усещат в продължение на десетилетия.

36 хлд. новозаразени има в САЩ, а общият брой на случаите на Ковид-19 наблизажава 2.4 млн.

При направени 4 525 PCR теста новите случаи на Covid-19 в България са 140. Това са близо два пъти повече направени проби за ден.Четирима пациенти с коронавирус са починали вчера, а 74 са оздравелите. Най-много заразени са установени в област Смолян – 60, и София град – 21.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.