Тайланд: 25 години в затвора за постване на снимки

Тайландският военен съд изпрати в затвора човек за 25 години, след като публикувал обидни за монарха снимки на профила си във Facebook. Това е една от най-тежките присъди през последните години в страната, съобщи Ройтерс. Според тайландския Закон за защита на величието на краля е престъпление да се опозоряват, обиждат или заплашват по какъвто и да е начин кралят, кралицата, наследник на трона или регент.

Откакто дойде на власт след майския преврат миналата година, министър-председателят на Тайланд Прают Чан-Оча многократно е заявявал, че активно ще преследва случаите на обида на краля и ще дава на съд всеки, заподозрян, че е против монархията. В последния от тези случаи, 58-годишният бизнесмен Тиенсутам Сутитсеранее е признат за виновен в присъда, произнесена при затворени врати, че е поствал уронващи престижа на краля материали.

„Съдът реши, че тъй като той е поствал пет снимки с надписи, които според съда са опозоряващи авторитета на краля, бизнесменът е осъден на 50 години затвор; по десет за всяка постната снимка. Присъдата е намалена на 25 години”, сподели Сасинан Тамнитинан, адвокатка на осъдения. Тя уточни, че това е станало, след като Тиенсутам се признал за виновен, и че съдът не е позволил на роднините и на репортери да присъстват на произнасянето на присъдата.

След майския преврат в Тайланд всички дела за обида на величието са разглеждани от военни трибунали. В последно време са гледани 20 нови дела за опозоряване, съобщи изпълнителният директор на националната полиция Джактип Чайджинда. Възрастен човек е вкаран в затвора за година и половина, след като написал графити с неприемливо съдържание в тоалетната на мол в Банкок.

Делата за обида на величието на краля се разглеждат в деликатен за Тайланд момент. Преди десет месеца в страната имаше преврат. Здравословното състояние на 87-годишния крал Бумибол Адюйадей се влошава и напрежението кой ще го наследи нараства.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.