Тайланд: Продължават нарушенията на човешки права в риболовната индустрия

 

Принудителният труд, трафикът на хора и други нарушения на човешките права са все още широко разпространени в тайландската риболовна индустрия, съобщават от National Public Radio, позовавайки се на последния доклад на Human Rights Watch по темата.

Различни доклади, през последните години, разкриват подробности за принудителния труд и задържането на кораби, които съставят тайландския голям риболовен флот, където мигрантите от съседните страни като Мианмар и Камбоджа, често са жертва на трафик. Предишни доклади заварват работниците в  затворнически условия. Новият доклад озаглавен „Скрити вериги: принудителен труд и злоупотреби с правата в тайландската риболовна индустрия” подробно описва как работниците често получават под минималната работна заплата, или не получават възнагражденията си навреме и биват държани в дълг.

От Банкок Майкъл Съливан съобщава за новинарския отдел на NPR: „Според тайландското законодателство работниците мигранти нямат право на закрила в в трудовата сфера. В доклада Брад Адамс, директор на Human Rights Watch от Азия, заяви, че потребителите в Европа и САЩ трябва да са сигурни, че морските дарове, внасяни от Тайланд, включват трафик на хора  или принудителен труд.  Европейският съюз предупреди Тайланд, че може да бъде наложена забрана за износ на морски дарове, а САЩ са поставили страната в списъка си за наблюдение в последния си доклад за трафика на хора“.

„Не знаех какво става, когато пристигнах“, признава Банг Рин- жертва  на трафик през март 2016 г. „Те просто ме заключиха и когато дойде лодката, осъзнах, че това е мястото където трябваше да работя.  Подадох заявление за убежище[1] на 4-ти, а на 5-ти вече бях на лодката”.

Въпреки, че съществуват подобрения в тайландските закони, като например вписване на имената на работниците мигранти в списъците на екипажите и ограничаване на времето за престой в морето до 30 дни, правителствените доклади имат слабоста да разчитат твърде много на думата на собствениците на кораби и капитаните – не разговаряйки със самите работници.

Като пример, Human Rights Watch цитира доклада на тайландското правителство от 2015 г. за трафика на хора, според който след проверка на 474 334 работници в областта на рибарството не са открити случаи на принудителен труд. Но през същата година The Associated Press  разкри резултатите от обширно разследване, в което репортери намериха работници,  държани в клетки на отдалечен индонезийски остров.

Миналата година Тайланд въведе нови ограничения върху работния процес, които включват заплахи от глоби и години затвор за всички работници, намиращи се без документи в страната. Това доведе до изселване на десетки хиляди работници мигранти, много от които са се завърнали  в Мианмар и Камбоджа, припомнят от National Public Radio.

 

 

 

 

 

[1] Тук е “I went to do my pink card”, което е процес на подаване на документи за убежище.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.