“Тайни сили управляват света”: 30% от германците вярват в конспирации

“Съществуват тайни сили, които управляват света” – 11% от германците са твърдо убедени в това, сочи представително проучване, проведено по поръчка на германската фондация “Конрад Аденауер”. Според други 19%, горепосоченото твърдение най-вероятно е истина. Така хората в Германия, които вярват на конспиративните теории, достигат 30%.

Коронавирус: Лъже се грубо и на едро

“КОВИД-19 е нормална грипна вълна”, “Миенето на ръце е съвършено безполезно”, “Зад всичко това се крие Бил Гейтс”. Особено Балканите са изложени на масивни атаки от подобни „информации“. Коронавирус: 20% от германците се чувстват измамени;Коронавирусът, Бил Гейтс, “еврейският заговор” и световната конспирация;Коронавирус и 5G: страхове, слухове и фалшиви новини;Семейство Гейтс: конспиративни теории и няколко сериозни критики

Кои са тайните сили?

За какви тайни сили обаче става дума? Тук няма яснота. Всеки шести не е в състояние да отговори на този въпрос. 13% от анкетираните смятат, че тайните сили са икономически концерни, банки или “финансовият капитал”. 12% споменават тайни служби като ЦРУ, израелското разузнаване Мосад или вече не съществуващото руско КГБ. 11% предполагат, че тайните сили са някакви “богати хора”, “богати семейства” или семействата Рокфелер и Ротшилд.

На коспиративни теории вярват хора “и на Изток, и на Запад, и стари, и млади, мъже и жени”, отбелязват авторите на проучването. Все пак се констатира, че особено много привърженици на наличието на заговори има сред членовете на “Алтернатива за Германия” – от тях 56 процента намират твърдението “Има тайни сили, които направляват света” за точно или вероятно правилно. Освен това на заговорничски теории вярват по-често хора с по-ниско образователно ниво, казват авторите на изследването.

20% подкрепят протестите

От друго проучване, проведено от берлинския Научен център за социални изследвания, става ясно, че 20% от германците проявяват разбиране към протестите, насочени срещу наложените заради коронавируса ограничителни мерки. 10% са готови да се включат в протестите. Те са били интервюирани през юни и юли.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.