Талибаните не говорят от името на афганистанския народ! Елате да протестираме!

Споделете статията:

28 август тази година е обявен за ден за солидарност с Афганистан. Мигранти, близки, приятели, и всички, които усещат болката от случващото се там, ще се съберат в различни точки по света, за да призоват към международна съпричастност, съобщават във фейсбук групата „ЗА свят без расизъм и ксенофобия„.
Активистите призовават гражданите желаещи да изразят солидарност да се присъединят към тях на 28.08 (събота), от 17:30 ч., при пилоните на НДК.
„Настъпването на талибаните в Афганистан и пълното завземане на властта в Кабул остави света изненадан, а народа на Афганистан ужасен.
Въпросите, които всички имаме в момента, са повече от отговорите. Каква ще е съдбата на момичетата и жените, на ЛГБТИ хората и всички останали маргинализирани групи, на всеки, който поради работата, външия си вид, мнението или действията си, не се харесва на религиозните фанатици, завзели властта в страната?“ алармират от „ЗА свят без расизъм и ксенофобия“.
Хората, живеещи в Афганистан, са 38 милиона. Огромна част от тях видяха мечтите и плановете си за бъдещето да се сриват в рамките на дни.
Докато Европа се подготвя за „вълна от незаконна миграция“, е добре да знаем, че никой не мечтае да бъде бежанец, още по-малко нелегален имигрант, изтъкват още в призива си организаторите.
Призивът им е към глобалната общност. Те очакват да се чуе гласа им и да не приемат, че талибаните говорят от името на целия афганистански народ. Активистите апелират да не се забравя, че изправени пред ежедневните предизвикателства в собствените си страни, афганистанците са също нечии деца, майки, съпрузи и най-вече хора, чийто живот има своя собствена стойност!
Организаторите се надяват, че представителите на европейските държави ще предприемат спешни мерки, за да поемат своята хуманитарна отговорност за предоставяне на убежищa на най-уязвимите афганистанци и ще подкрепят онези, които остават в Афганистан, рискувайки грубо потъпкване на фундаменталните си човешки права, свободата и живота си. „Европа трябва да подкрепи съседните на Афганистан страни, за да не допуснат разгарянето на хуманитарна криза в бежанските лагери там!“, казват те.
С оглед на влошаващата се пандемична обстановка, носенето на предпазни маски и спазването на дистанция е препоръчително, предупреждават организаторите.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.