Афганистан: Талибаните няма да препятстват помощта за земетресениетo

Споделете статията:

Талибаните призоваха спасителните агенции да напредват с доставката на спешни медицински материали. Това стана, след като силно земетресение разтърси отдалечените планински региони в северен Афганистан и Пакистан и уби най-малко 300 души, събщава Ройтерс.

Работата на спасителните групи да установят нанесените щети е била препятствана от нестабилната ситуация, оставила необезопасени за международните спасителни екипи и за правителствените войски много от засегнатите области. Талибаните заявиха, че няма да застават на пътя на спасителните усилия.

„Ислямският Емират призовава доброжелателно настроените хора от провинцията, както и благотворителните организации, да не се възпират при предоставянето на подслон, храна и медицински материали на жертвите”, се казва в съболезнователното обръщение на организацията към жертвите на земетресението. То продължава с думите: „Също така се заповядва на муджахидините в засегнатите райони да оказват пълно съдействие и помощ”.

Властите потвърдиха смъртта на 228 души в Пакистан, докато в Афганистан смъртните случаи са повече от 80. Най-малко 4000 домове и стопанства са били разрушени или повредени, съобщи афганистанският главен изпълнителен служител Абдула Абдула.

Броят на жертвите може да се увеличи, докато бъдат възстановени пътищата и комуникациите с отдалечените села. Положението на хиляди останали без дом се влошава заради тежките зимни условия в планините Хинду Куш, където е станало земетресението.

„Има недостиг от храна и друга помощ,” сподели Абдул Хабиб Сайед Хил, директор на полицията в Кунар, една от най-пострадалите провинции, където е потвърдена смъртта на 42 души. „Вали дъжд от четири дни и е много студено”, поясни той.

Говорителят на китайското външно министерство каза на пресконференция, че Китай ще окаже необходимата помощ на Афганистан и Пакистан, докато Обществото на китайския червен кръст ще осигури спешна финансова помощ на двете държави.

В Пакистан армията положи максимални усилия за спасителните действия на север. Първото земетресение от понеделник е било 7.5 по скалата на Рихтер и е било последвано от седем вторични труса, стигащи до 4.5 степен, оповести “Американски Геологичен Наблюдател.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.