Там където мъже и жени са осъдени да живеят в крайна бедност, правата на човека са нарушени

АТД Четвърти свят – заедно за достоен живот, сдружение „Лекари на света” и Детска архитектурна работилница откриха Изложба по случай световния ден за преодоляване на крайната бедност.

От 1987 г. на 17 октомври защитници на човешките права и граждани се събират навсякъде по света, за да отдадат почит на жертвите на глада, невежеството и насилието и да изразят своето убеждение, че крайната бедност може да бъде преодоляна. В София също бе организирано събитие – призив за солидарност към бедните. В галерия Сердика се откри тематична изложба, а организаторите проведоха дискусия кои са деветте ключови измерения на бедността. Предвидени са и документални филми.

Въпреки различията в ежедневието на хората изложени на бедност в различните страни, са изненадващо сходни.. „Навсякъде, където мъже и жени са осъдени да живеят в крайна бедност, правата на човека са нарушени“, гласи една от тезите в международното изследване що е то бедност.

На дискусията „Скритите измерения на бедността“ присъстваха правозащитници,  активисти и граждани. „Прекратяване на бедността във всичките й форми навсякъде“e всеобхватната цел на Програмата за устойчиво развитие за 2030 г. Тя отразява нарастващия консенсус относно необходимостта от разглеждане на други измерения, отвъд паричните, когато се мисли за бедността
За да разшири глобалното разбиране на многоизмерната бедност, Международното движение ATD Четвърти свят, заедно с изследователи от Оксфордския университет, стартира международен изследователски проект в шест страни (Бангладеш, Боливия, Франция, Танзания, Великобритания и САЩ) с цел да се идентифицират ключовите измерения на бедността и връзките между тях.
Изложбата по случай световния ден за преодоляване на крайната бедност се намира в Пространство в обновената част на Женския пазар, част от „Пазари Възраждане“ ЕАД – място за култура, изкуство и социални инициативи и ще продължи 2 дни.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.