Тънката нишка на полумесеца отбелязва Рамазан

Появата на тънката нишка на новия полумесец в залеза на небето бележи началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан (на турски: Ramazan) .В повечето страни от Близкия изток ще бъде първият ден на пост, съобщи Върховният съд на Саудитска Арабия въз основа на наблюдения от Кралската астрономическа обсерватория, според ТАСС.

Точният момент астролозите и ислямските богослови, не само в Саудитска Арабия, но и в други арабски страни не можаха, колкото и да се стараеха, да забележат раждането на младия полумесец. Въпреки хартиените и електронни календари, в които лунният календар, подобно на слънчевия, е насрочен за няколко години предварително, мюсюлманите, както и навремето, разчитат на авторитетни астрономи и астролози за определяне на тази дата – те имат важна мисия да виждат в небето с помощта на инструменти или дори с просто око тънката нишка на бъдещата луна. Ислямският лунен календар се състои от 12 месеца от 29 или 30 дни. В лунната година има 354 или 355 дни, така че е по-кратък от слънчевия календар. Рамадан е деветият месец от годината след Ша’бан, последният ден, от който е 12 април.

 

От вторник поста, който се смята за един от петте стълба на исляма, започва в Египет, Йордания, Кувейт, ОАЕ, Палестина, Саудитска Арабия и някои други страни. В продължение на един месец вярващите са призовани да се въздържат от храна, напитки и всякакви телесни желания през светлата част на денонощието и вместо това горещо се молят, участват в благочестиви дела, благотворителност, мислят за вечното и душата, като за известно време изхвърлят всичко светско.

 

Смята се, че в Рамадан Всевишният взема решения за съдбата на хората. И затова в момента, повече от всякога, е важно да се държат правилно от гледна точка на заповедите на исляма. По време на поста всички раздори и кавги трябва да бъдат забравени, враговете трябва да приберат оръжията си, а приятелите се съветват да демонстрират щедрост и дружелюбност, като не пестят от лакомствата на всички, не забравят и за хората в неравностойно положение. На пътници, войници, както и на възрастни, болни хора, бременни и кърмещи жени е позволено да се въздържат от Рамадан.

По време на Рамадан работното време на държавните агенции, училища, банки, магазини се променя – всичко е направено, за да е по-удобно хората да съблюдават поста.

Въпреки че Рамадан е физическо и психическо предизвикателство за гладуващите, той не се възприема като тежко бреме в ислямския свят. Напротив, въпреки всички трудности, за мюсюлманите този месец се превръща в празник, символизиращ възможността да останете насаме със себе си, да забавите бързото течение на времето и да се опитате да възстановите душевния мир, като се настроите на свещената вълна.

Най-приятното време започва по залез слънце, когато дневното въздържание се заменя с банкетна вечер с всякакви вкусотии, специално приготвена храна и лакомства за Рамадан, фурми, ориенталски сладкиши, музикални фестивали и концерти. По това време телевизионните канали прекрояват своите мрежи за излъчване и пускат основните премиери за годината – безкрайни игрални сериали, които обикновено се гледат от цели семейства чак до сухор – последното хранене преди изгрев слънце.

Поради пандемията по време на свещения месец Рамадан се въвеждат определени ограничения, които са леко облекчени в сравнение с миналата година. В редица страни тази година е отменена забраната за “тараве” – специална молитва, която се извършва само в Рамадан след задължителната нощна молитва и продължава до зори. Позволено е извършване на намаз в джамиите, но при спазване на предпазни мерки. Но забраната за благотворителните маси на Рамадан, които се поставят за всички по време на забранителния период, остава за втора поредна година.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.