Търсещи убежище оставени на студа на сръбско-унгарската граница

Близо 2000 търсещи убежище са оставени на минус 20 градуса, без почти никакви условия за отопление, в порутен правителствен палатков лагер. Те бедстват на сръбска територия, до транзитната зона на Унгария, съобщава „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ). В някои случаи властите не само не осигуряват човешки условия и подпомагане на хората, но и са се опитват да попречат на хуманитарни организации да оказват помощ.

Още през ноември Сърбия забрани на тези организации да подобряват положението на спящите в мизерни условия и на студено мигранти и търсещи убежище. Все пак, една от тях успява да раздава топла храна на повече от 1000 души, включително деца, захвърлени в изоставени складове зад белградската железопътна гара. Тези хора живеят без отопление, тоалетни и бани. Те горят боклук, за да се топлят, вдишвайки отровни изпарения. Досега правителството не е предприело мерки срещу организацията, но опасността остава.

През ноември и декември сръбската държава отхвърли молбите на няколко хуманитарни организации, включително „Лекари без граници“, да построи временни лагери за зимните условия. Към днешна дата правителството най-накрая е преместило 80 души, намиращи се в окаяно състояние, от склада в препълнени лагери край Сърбия. Според ХРУ и това не е идеално решение предвид липсата на място.

Унгарската държава превърна живота на търсещите убежище в ад, твърдят от правозащитната организация. В края на декември правителството затвори най-големия и може би най-добрия лагер в Бикске, без да дава никакво обяснение. Хората от него са разпръснати в други лагери, включително във временен палатков лагер в Комренд, близо до австрийската граница. В него няма изолация, отоплението се осигурява само от печки на дърва, а палатките са издигнати направо върху замръзналата земя. Местният свещеник е е позволил на търсещите убежище да се настанят в залата за събиране на неговото паство.

На самата граница между Сърбия и Унгария 134 души се намират в подобни условия. На тях е позволено да се отопляват само с брикети, като са им раздадени одеяла и изолационно фолио за предпазване от студа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.