София куир форум представя историята на драг кралици и крале в България

Тази вечер е откриване на София куиър форум 2020: История на преобличането в България. Проектът е на художниците Ясен Згуровски и Боряна Росса. Откриването ще се състои от онлайн тур и дискусия с публиката, модерирана от Станимир Панайотов и ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на форума.

“История на преобличането в България” е преди всичко архивен онлайн проект, който ще бъде постепенно изграждан до края на месец май 2021 г. на адрес: http://dragbg.sofiaqueerforum.org. Художниците ще направят и виртуална разходка в изложбата в галерия „Структура“ с участието на авторите – Войн де Войн, Иво Димчев, Ясен Згуровски, Даниела Костова, Лубри, Боряна Росса, Калин Серапионов, Кристиян Чалъков и Михаил Вучков, включваща и кратка версия на интервютата с драг кралици и хора на изкуството, чиито пълни версии ще бъдат постепенно публикувани в онлайн архива.

Видео интервютата с драг кралици и крале от различни поколения и артисти, които работят с темата за преобличането и представленията на пола прокарват паралели или създават противопоставяния между различните форми на преобличане. Драг културата е в пряка връзка с различни форми на изкуството, а в други случаи преобличането е по-скоро свързано с историята на театъра, ритуала, фолклора или дори развитието на технологиите.

„История на преобличането“ е посветен на историята на драг пърформанса в България с фокус върху 90-те и има за цел да създаде широко достъпна информационна база, която ще провокира разговор между поколения драг изпълнители и тези, които се вдъхновяват от тях, включвайки центрове на драг пърформанса от цялата страна.
Типично за унисекс и техно естетиката на 90-те, драг културата е широко разпространена като комерсиално направление в модата и музиката, и определя профила на новото и младежкото от тези години в световен мащаб. Специфично за българската ситуация е, че въпреки субкултурността на драг сцената тя е широко приета и не е типична само за куиър средите, както на други места.

още по темата виж тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.