Телевизионното шоу „Като две капки вода“ отново обвинено в расизъм

Риалити шоу „Като две капки вода“ получи нови обвинения в расизъм, писа сайтът ПлощадСлавейков. Потребителите на Туитър от цял свят възмутено обсъждали епизод от предаването от 15 март 2021, в който певицата Михаела Маринова се превъплъщава в Номсебо Зикода и пее популярната й песен „Jerusalem“. В предаването се цели постигане на пълна идентичност и визуална и вокална, затова певицата използва лицеви протези и грим, с който да изглежда чернокожа. Процесът на преобразяване на белите в чернокожи, познат още като „блекфейс“, възмутило десетки потребители на социалните мрежи, става ясно от публикация на списание, посветено на южноафриканската култура „True love“.

Порша Уилямс – американска актриса с хиляди последователи в мрежата, която изрази погнусата си от факта, че Маринова сваля лицето си. Последват безброй коментари, в които Михаела е обвинена в расизъм. Намериха си и българи в Туитър, които скочиха на певицата и заради думите, че не иска отново да е „черен образ“, въпреки че Михаела още тогава уточнила, че не е расист и  че не е имала намерение да се подиграва със Зикоде или с когото да е било с тъмен цвят на кожата, пък пише Plovdiv24.bg.

Преди година шоуто „Като две капки вода“ също бе обвинено в расизъм от фенове на корейската поп култура. Във фен сайта Koreaboo, чиято страница във фейсбук има над 7 млн. последователи, са прикачени видеа от няколко издания, в които участниците в шоуто трябва да се въплътят в представители на различни култури.

Поводът за недоволството тогава бе задачата на Дара да се превъплъти в кожата на корейската поп звезда Чимин от суперуспешната група Би Ти Ес. Критикува се обаче не самото ѝ изпълнение, а коментарите на водещите на шоуто на Нова Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Епизодът е излъчен по телевизията на 20 април.

Облечени във военни униформи и имитиращи севернокорейския лидер Ким Чен Ун, двамата се шегуват с корейската култура, като намекват, че корейските певци са „леви“, никога не са ходили в казарма, драстично се различават от севернокорейците, подиграват се и на японския флаг. Потребител на Туитър превежда на английски коментарите на водещите, а видеата, качени в социалната мрежа на 28 април, привличат десетки коментари.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.