Тереза Мей дава зелена светлина относно съжителството на семейни начала за разнополовите двойки

 

Двойките в Англия и Уелс вече имат възможност да встъпят в съвместно съжителство, вместо да сключват граждански брак, съобщи британският премиер Тереза ​​Май.

Тепърва предстои да се уточнят правните, данъчните и пенсионни аспекти от легализацията на съвместното съжителство.

Мей заяви през британската медия London Evening Standard: „Промяната в закона защитава интересите на еднополови двойки, които искат да формализират връзката си, но не непременно да се оженят“.

Обсъждането по темата започна след като Върховният съд единодушно призна правото на хетеросексуална двойка да живее на семейни начала за легално партньорство.

По информация от Би Би Си , според Върховният съд, Законът за съжителството на семейни начала, наречен „2004“,  който се прилага само за двойките от един и същи пол, е несъвместим с Европейската конвенция за правата на човека.

Според финансовият  анализатор на Hargreaves Lansdown, Сара Колс, предвижданата промяната в закона не е „повод за празнуване“.

Тя посочи, че съгласно действащия закон двойките без официално сключен брак се третират финансово по различен начин и за тях важат различни условия, включително възможността за прехвърляне на спестявания или капиталови печалби на съпруга. Неравенство продължава дори и след смъртта на някой от партньорите. Омъжените двойки не дължат данък върху наследството, която завещават, подчерта Колс.

Като пример, Колс посочи,  че неженените двойки, които са останали заедно в продължение на 50 години, биха имали 190 000 паунда по-малко, в сравнение с тези включили брак.

Специалистът по данъчно облагане и финансовото планиране, Рейчъл Грифин, добави: „Подетата промяна във връзка със съжителството на семейни начала е необмислена и лесна победа по време на несъмнено трудно време в политиката“.

В допълнение Грифин предупреди: „Преразглеждането на темата беше предвидено за 2020 г., така че остава въпросът за бъдещето на законодателството, тъй като Тереза Мей би могла просто да спре процеса и не е немислимо следващо правителство да преосмисли законността  на еднополовите партньорства като цяло.“

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.