Терористични атаки на виенски площад, там се намират синагоги

Докато вълна от насилие разтърсва Европа, в понеделник вечерта се случи поредната терористична атака – този път във Виена, която предизвика реакции от страна на национални и общностни лидери.Стрелбата се случи на площад Schwedenplatz, разположен срещу квартала на Кармелит, където се намират няколко синагоги.

Двама мъже* и жена загинаха при нападението в централната част на Виена в понеделник вечерта, за което австрийският вътрешен министър обвини за симпатизанта на Ислямска държава. Единственият известен нападател е застрелян от полицията, съобщи шефът на полицията във Виена на пресконференция във вторник.

Според свидетели около 50 изстрела са били изстреляни през цялата схватка.

Полицията блокира центъра на Виена. В акцията се включиха и хеликоптери

Оскар Дойч, президент на еврейската общност във Виена, заяви в понеделник пред новинарския сайт Kurier, че изглежда, че нито една от еврейските институции в града не е била засегната. Но той не знаеше дали те са били цел при стрелбата и предупреди евреите в града да останат вкъщи. Длъжностни лица заявиха, че провеждането на училище във вторник няма да бъде задължително.

Равинът Шломо Хофмайстер заяви пред лондонското радио LBC, че живее в комплекса на синагогата.„След като чухме изстрели, погледнахме надолу (от) прозорците и видяхме стрелците по гостите на различните барове и кръчми“, каза той. „Въоръжените мъже тичаха наоколо и стреляха най-малко 100 изстрела или дори повече пред нашата сграда.“Съболезнования се изсипват от цял ​​свят, като висши служители от Израел, Европейския съюз, Франция, Норвегия, Гърция, България и САЩ изразяват шока си от нападението. Лидерите категорично осъдиха стрелбата.

източник

Бел. ред. Австрийският министър на вътрешните работи преди час заяви, че терористите са свързани с ИДИЛ, а броят на загиналите е 4 души, 17 са ранените

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.