Тийнейджър в Австрия получава две години за „плейстейшън” тероризъм

14-годишно момче от Австрия беше осъдено на две години затвор с обвинение в тероризъм, след като свалило планове за правене на бомби на плейстейшън конзолата си, съобщи Ройтерс.

Освен че търсило информация как да се конструира бомба, момчето осъществило контакт с бойци, които подкрепят джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия, оповести прокурорът в началото на процеса.

16 месеца от наказанието са условна присъда. Момчето, което е от турски произход, ще излежи остатъка от осеммесечния срок на лишаване от свобода в център за задържане на малолетни, заяви говорителка на районния съд в Санкт Пьолтен.

Младежът е бил поставен за кратко под разследващ надзор през октомври с подозрение за дейност, свързана с тероризъм, преди да бъде освободен условно. През януари е арестуван за втори път. Максималната присъда, която е можел да получи, е била пет години затвор за подкрепа на терористична организация и планиране на нападение.

Обвиненията са основани на информация, намерена в плейстейшъна на момчето, включително планове за правене на бомба, каза прокурорът.

Повече от 200 души са заминали от Австрия, за да се бият в Близкия Изток. 30 от тях са били убити, а около 70 са се върнали, според министерството на вътрешните работи.

В друг случай, съд във Виена освободи 16-годишно момиче, обвинено в подготовка за присъединяване в джихадистка терористична организация, обяви говорителка на съда.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.