Тийнейджъри от цялата страна участваха в изложба и серия от дискусии върху т.нар. „Възродителен процес“ в обезлюдено село

Между 18 и 20 юни 2019 г. над 150 ученици от 5 града участваха в изложба и серия от дискусии върху т.нар. „Възродителен процес“ в обезлюденото от „Голямата екскурзия“ село Орешари, община Крумовград.

 

 

Изложбата „Голямото завръщане“ съчетава ланд-арт, инсталация и фотография и е дело на Байрям Байрямали със съдействието на фондация „Софийска платформа“. Проектът припомня историята за съдбата на местното население в годините между 1984 г. и 1989 г. Обектите, поставени в изложбата, са свързани с лични разкази, които Байрям е събрал през последните три години от пострадали от това историческо събитие.

 

Изложбата включва и  интерактивни дискусии между учениците и историци и изследователи на периода.

 

 

 

Предметите и историите предизвикаха много емоции сред младежите. Споделиха, че никога преди това не са участвали в толкова въздействащ и различен „урок по история“.

Байрям Байрямали е визуален артист, родом от Хасково, България, на 22 години. Завършва документална фотография в University of the Arts London. Интересите му са свързани с репресиите на комунизма в България и последствията им в настоящето.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.