Първи реакции за предложението на главния прокурор към премиера за концесионния договор с“Юлен“АД

Споделете статията:

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров отправи предложение до министър-председателя да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски  зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/.

Припомняме:

На 26.02.2018 г. във Върховната касационна прокуратура  Политическа партия „Зелените изпрати“изпрати сигнал за извършени закононарушения във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк „Пирин“, на дружество „Юлен“  АД. В сигнала се  твърдеше ,че има незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски.

По повод предложението на Главния прокурор Сотир Цацаров до премиера Маргиналия се обърна за коментар към известния екозащитник Тома Белев от Асоциацията на парковете в България .

Доволен ли сте, господин Белев?

Тома Белев: Главният прокурор потвърждава това, което природозащитниците твърдят от 17 години – концесионерът ползва по-голяма площ от тази, която му е отдадена по договор и при реализацията, и природата, и фиска са претърпели щети. Ние искаме прекратяване на договора заради това увреждане на природата на Пирин и международен одит за екологичните и социални последици. Ясно е, че прокуратурата не може да се бърка в работата на изпълнителната власт, но това писмо е сигнал към премиера, че има проблеми с тази концесия и тя до момента е причинила  вреди на държавата. Трябва да споменем, че ЮНЕСКО установи това още през 2010 година и изключи концесионната площ от защитата си, поради непоправимо увреждане на уникалната и природна стойност. Отбелязвам, че никой не повдига въпроса за втора кабинка, може би защото на всички стана ясно, че съществуващата кабинкова линия е проектирана с настоящия капацитет от концесионера и той без да прави нова може да увеличи капацитета и с 40%, а ако реши в нейната просека да постави ново съоръжение няма проблем да го увеличи и с 200 %, но какво ще правят тези хора високо в Пирин, е отделен въпрос.

Главният прокурор предлага още да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“ Какво остава още?

Тома Белев: В момента концесионерът ползва 165 ха, а по договор е трябвало да ползва 99,55ха или с други думи е надвишил строителството с 60%. Остава да разберем какво ще направи правителството. А то не е много – директивата за концесиите позволява актуализиране на концесионните договори до 30% от първоначалните инвестиции. А тук става дума за преминаване на този праг още през 2004 година само за законните 99,55 ха – т.е. в момента липсва каквато и да е възможност за нов договор без да се наруши директивата за концесиите. Ще трябва да се прави нова концесия, освен ако държавата не желае сама да управлява тези 65,45 ха. Каквото и да е решението, фактите са ясни – бизнес моделът на този курорт – да се ползват държавни имоти и за това държавата да плаща ще трябва да бъде преустановен. Трябва да отбележим, че концесионерът в Пирин е получил държавни помощи от министерствата на спорта, икономиката и туризма и община Банско в размер няколкократно повече, отколкото е получило министерство на околната среда по линията на концесията. Не случайно, Прокуратурата счита, че има данни за престъпления по служба и безстопанственост в Министерство на спорта, откъдето са минавали най-големите държавни помощи.

От съобщението става ясно също, че се извършва и преглед на предходни откази на Върховната касационна прокуратура (ВКП) да разследва нарушения и неизпълнение на концесионния договор с „Юлен“.  Можем ли да говорим за победа на екозащитниците?

Тома Белев: До момента имахме 18 отказа Благоевгрaдска окръжна прокуратура за образуване на наказателни производства за престъпления в Национален парк Пирин. Сега тези откази се преразглеждат от Апелативна прокуратура и два вече са отменени. Според мен е рано да говорим за победа, по-скоро говорим за разпръскване на мъглата от лъжи и полуистини за концесията в Национален парк Пирин. За съжаление, каквато и да е победа няма да възстанови вековните гори от мури, ели и смърчове, които бяха изсечени в националния парк, по-скоро ще даде чувство за справедливост, но от това сме много далеч. Когато държавните длъжностни лица, затваряли си до сега очите, ги видим вместо по телевизионните екрани –  в затвора, ще можем да говорим за постигната справедливост. Но от това сме много далеч.

Маргиналия ще предостави възможност на вицепремиера Валери Симеонов, икономиста Владимир Каролев, както и на други ревностни критици на тревожните екологични сигнали и позиции на „Зелените“ да коментират  констатациите на прокуратурата за нарушенията/престъпленията/ на „Юлен“АД и шефа на ски федерацията Цеко Минев.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.