Традиционната петъчна молитва( джума намаз)се възобновява при строго спазване на епидемичните мерки

Висшият мюсюлмански съвет възобновява петъчните молитви в цялата страна. Всички джамии и месджиди се откриват за намаз с джемаат (колективно) с джума намаз (петъчна молитва), съобщиха от Главно мюфтийство.

Масовите събирания в храмовете бяха забранени през март заради обявеното извънредно положение. От днес религиозните богослужения отново ще се отслужват, но при стриктни противоепидемични мерки.

Решението предвижда още колективните молитви да се отслужват при спазване на социална дистанция от 1,5 метра. Няма да се допуска влизането без предпазна маска.

Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване. Религиозните проповеди(хутбета) по време на празничната петъчна молитва ще бъдат максимално кратки, а богомолците ще бъдат допускани в храмовете единствено с предпазни маски и след дезинфекция на ръцете. Преди и след молитва джамиите ще бъдат щателно почиствани. Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз, тъй като за тях не е фарз в епидемична ситуация.

Остава в сила забраната за провеждането на лекции преди и след молитва, както и организирането на различни форми на масови религиозни мероприятия като общите споделени трапези ифтар.

Висшият мюсюлмански съвет препоръчва тържествените молитви по повод празника Рамазан Байрам, който тази година ще бъде честван на 24 май, да се отслужват на открито.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.