Тръгва делото за шумно оспорвания казус с българското дете, холандски дипломати ще бъдат наблюдатели

Служители на консулската служба на България в Холандия ще следят дело за връщане на дете у нас. Тази договорка е постигната на среща между правосъдния министър Данаил Кирилов и холандския посланик у нас Берендина тен Тъшър, съобщиха от правосъдното министерство, съобщава Медиапул.

За протестно писмо по този случай Маргиналия публикува Отворено писмо, подписано от над 100 известни обществени личности. В него се настоява, че в предаването на Мартин Карбовски “Втори план” по бтв се съдържа груба дезинформация. Ето част от тезата на подписалите: ” Защо позицията на холандския съд беше представена едностранчиво и непълно, без ясно да се представят мотивите на съда? От публично достъпното съдебно решение става ясно, че съдът е отсъдил в полза на плавно интегриране на детето към българското му семейство и се търсят възможности това да се осъществи. Това не съвпада с версията за „отвличане“ на детето. Защо многократно се акцентира върху даването на детето на „чернокожа гей двойка“? От една страна, няма доказателства за това. От друга, тази информация се използваше за целенасочено разпалване на предразсъдъци в българското общество по отношение на расата и сексуалността на приемните родители?”

Министър Данаил Кирилов е информирал Н.Пр. Берендина тен Тъшър, че отдавна следи казуса и че детето може да се отчужди от баща си, тъй като няма контакт с него. Посланичката е обещала, че на следващото заседание ще се осигури възможност за присъствие на служител на българската консулска служба.

Делото се води от полицая Николай Карбанов. Той твърди, че преди години съпругата му незаконно извела сина им от България. След това майката загива в автомобилна катастрофа и за детето се грижи нейна позната. Карбанов твърди, че тя е теглила пари от банковата сметка на детето и затова момчето ѝ е отнето. След това момчето е дадено на холандските социални служби, които го настаняват в приемно семейство. Според Карбанов в момента детето му се отглежда от черна гей-двойка. Той твърди, че въпреки че е спечелил дело за родителските права в България, холандските власти не му позволяват да вижда детето си.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.