Тръмп обижда съдията, спрял имиграционната забрана

Американският съдия Джеймс Робарт стана първият юрист, срещу когото насочи критиките си Доналд Тръмп след избирането си за президент. Това стана, след като съдията успя да издаде издаде временна заповед за прекратяване на забраната за имигранти на територията на САЩ, предаде „Ройтерс“.

В реакция на това решение, която Тръмп сподели мигновено в Туитър, той нарече 69-годишния съдия „така наречения съдия”, чието „смешно” мнение „всъщност отнема прилагането на закона от държавата.”

Робарт е бил на федерален съдия в Сиатъл повече от едно десетилетие след назначаването си от друг републиканец, президентът Джордж У. Буш. „Той е относително аполитичен”, сподели Дъглас Адкинс, частен инвеститор в равенството и бивш инвестиционен банкер, който познава Робарт от дете. „Той не е консервативен или либерален. Той се интересува от правото и честността”, допълни той.

В петък Робарт влезе в медиите с решението си временно да премахне продължилата една седмица забрана на Тръмп в САЩ да влизат бежанци и имигранти от седем мюсюлмански държави. В събота Министерството на правосъдието съобщи, че възнамерява да го обжалва.

Като кандидат президент Тръмп критукаваше федералния съдия Гонзало Куриел, който, според него, пренебрегнал дело, засягащо го лично, с аргумента, че Куриел не би могъл да е безпристрастен заради мексиканското си потекло.

В наредбата на Робарт от петък се акцентира върху това, че трите власти в страната –законодателната, изпълнителната и съдебната – трябва да действат като равни. Според него работата на съдебната власт, включително на съда, в който той работи, е да се направи така, че действията на останалите две власти да са в съгласие със законите на страната и по-важно, с конституцията ѝ.

Той отказа да коментира пред „Ройтерс“ туитовете на Тръмп.

Адкинс споделя, че Робарт и съпругата му нямат собствени наследници, но през годините са били приемни родители на няколко имигрантски деца, най-вече от Югоизточна Азия. Робарт не бе намерен за коментар.

В миналото съдията е бил президент на Сиатълския дом за деца и доверено лице в организация за домове за деца в Вашингтон, според официалната му биография на уебсайта на федералния съд. Тези организации осигуряват психологически услуги за деца в риск и помагат на семейства със затруднинея.

„Работата му с деца може и да е допринесла за разбиращото му отношение към хората, засегнати от президентския указ, но не е оформила тълкуването му на върховенството на закона”, каза Пол Лоурънс, който депозира документ, подкрепящ щата Вашингтон в имигрантския казус.

По време на изслушването си Робарт спомена, че в началото на кариерата си е оказвал безплатни правни услуги на „хора, които многократно са усещали, че ако законът е приложен правилно, за тях може да бъде възможност да потърсят справедливост”.

Робарт е най-известен с фраза „животът на чернокожия има значение”. През 2016 г. цитира тези думи, популяризирани от протестиращите, казани за пръв път от него по време на изслушване за декрет за съгласие от 2012 г. с федералното правителство, в който се иска сиатълското полицейско управление да отговори на обвиненията за проява на предразсъдъци и неправомерно използване на сила.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.