Тръмп отново неразбран заради езика на омразата си

Американският президент Доналд Тръмп настоя в неделя: „Не съм расист!”, в отговор на сведенията, че е описал имигрантите от Хаити и африканските държави като идващи от страни „вонящи дупки“, съобщава Ройтерс.

Президентът освен това добави, че е „готов, желаещ и способен” да постигне договорка за защита от депортация на незаконните имигранти доведени в САЩ като деца, но, че не вярва демократите да искат споразумение. По-рано в неделя той туитна, че съществуващата програма „вероятно” ще  бъде спряна.

Дебатът за имиграционната политика много се изостри, след като бе съобщено, че в четвъртък републиканският президент е употребил думата „вонящи дупки”, за да опише Хаити и африканските страни в частен разговор със законотворци.

Коментарите му довеждат до сурови забележки както от демократи, така и от републиканци, а някои негови критици го обвиняват в расизъм, въпреки че двупартийните преговори за постигане на компромис за спасение на програмата за пристигналите в САЩ деца имигранти, са продължили в американския конгрес.

Запитан от репортер във Флорида дали е расист, Тръмп отговаря: „Не. Не съм расист. Аз съм най-малко расистки настроеният човек, когото някога сте интервюирали.”

Тръмп е заплашил, че ще прекрати програмата, но изглежда държи отворена врата за сделка, тъй като каза на репортерите в неделя привечер: „Ние сме готови, желаем и можем да се договорим за Програмата, но не мисля, че демократите искат сделка…” Тръмп  продължава думите си в Туитър: „Програмата вероятно е мъртва, защото демократите не я искат наистина, те само искат да говорят и да взимат крайно нужните пари от армията ни.”

Миналият вторник американски съдия оповести, че Програмата ще остане в сила, докато не бъдат решени правните предизвикателства в множество съдилища.

„Надявам се, че ще оправим Програмата”, каза републиканският представител на щата Юта, Миа Лъв, по СНН. „Не можем да допуснем това да ни извади от релси.”

Лъв, чиито родители са от Хаити, е отправила критики към Тръмп за казаното от него и го е призовала да се извини.

Проектът "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.
Проектът „София казва „НЕ“ на словото на омразата и екстремизма“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.