Тръмп срещу Грета в Давос. Тя – светът “в случай, че не сте забелязали, в момента гори”.

Споделете статията:

Президентът на САЩ  Доналд Тръмп заклейми „пророците на обречеността“ в реч на Световния икономически форум в Давос, където устойчивостта е основната тема, предаде Би Би Си.

Той призова да бъдат отхвърлени „прогнозите за Апокалипсиса“ и каза, че Америка ще защити икономиката си.

Тръмп не назова поименно подрастващата активистка за климата Грета Тунберг, която беше сред публиката.

По-късно тя предизвика възторг от политическите лидери, казвайки, че светът “в случай, че не сте забелязали, в момента гори”.

Унищожаването на околната среда е на първо място в дневния ред на годишната среща на върха на световните политици, която се провежда в швейцарския курорт.

В своята реч г-н Тръмп каза, че е време за оптимизъм, а не за песимизъм, позовавайки се на икономическите постижения на администрацията си и на енергийния бум на Америка.

Говорейки по адрес на активистите за климата, той каза:

„Тези алармисти винаги изискват едно и също нещо – абсолютна власт да доминират, трансформират и контролират всеки аспект от нашия живот“.

Те са, каза той, “наследници на вчерашните безумни гадатели”.

Той говорѝ часове, преди в Сената на САЩ да започне процеса му за импийчмънт.

Скоро след него Тунберг, 17-годишната шведска активистка за климата, откри сесия на тема „Премахване на климатичния Апокалипсис“.“Бях предупредена, че да се говори на хората да са панират за климатичната криза е нещо много лошо”, каза тя, без да посочва изрично Тръмп или друг лидер. “Но повярвайте ми, че това е добре”.

Тя отново разкритикува остро политиците и бизнес лидерите за това, което по думите ѝ са непрекъснати „празни думи и обещания“.“Вие казвате: ” Няма да ви подведем. Не бъдете толкова песимистични. ” И сетне – тишина“.

Въпреки че страните подписали Парижкото споразумение за климата се ангажираха да задържат покачването на температурата на Земята под 2 градуса Целзий над нивото преди индустриалните времена и да го запазят в рамките на 1.5 градуса Целзий учените казват, че сме далеч от тази цел, посочва Би Би Си.

Миналата година Междуправителственият комитет по изменението на климата заяви, че повишениято на температурата на Земята се насочва към 3 градуса Целзий и че ще са необходими “бързи, мащабни и безпрецедентни промени във всички аспекти”, за да се постигне целта от 1.5 градуса Целзий.

Грета Тунберг и съмишленици излизат, щом Тръмп (в дъното) се появява.

Известният британски учен Дейвид Атънбъро каза неотдавна пред Би Би Си, че „моментът на кризата е настъпил“, сочейки пожарите, които опустошиха части от Югоизточна Австралия.

Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц разкритикува речта на Тръмп. Той я нарече “изумителна” пред Ройтерс и че американският президент се прави, “че това, което виждаме с очите си, го няма”.

Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, наричайки го  “лоша сделка”. Оттеглянето ще влезе в сила в деня след президентските избори през 2020 г., ако тогава бъде преизбран.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.