ХРУ: Тръмп трябва да се обяви срещу изпълненото с омраза насилие

Споделете статията:

Доналд Тръмп трябва да застане срещу насилието, предизвикано от омраза. Това се твърди в коментар на правозащитната организация Хюман райтс уоч (ХРУ). По-долу публикуваме коментара:

Свастики, Черни лица и знамена на Конфедерацията. Призиви „Върнете се, откъдето сте дошли!”. Възгласи „Построй тази стена!” пред ученици с латиноамерикански произход. Написани със спрейове надписи „Убийте всички негри!”.

Откакто Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ във вторник, социалните медии са пълни с послания и образи на омразата, някои от които идват от хора, идентифициращи се като поддръжници на Тръмп. Мнозина свидетелстват, че са били мишени на агресивни коментари и вандализъм, основан на раса, етнически произход, религия или пол. По новините се съобщава за расистки графити и физическо нападение над мюсюлманска студента – все инциденти, които властите казват, че разследват.

Докато всички тези случаи не са потвърдени (а за един се доказа, че е фалшив), големият брой примери за дискриминация и други действия, както и откритите прояви в Туитър и Фейсбук, са причина за загриженост и нужда от адекватна реакция.

Подобни актове основани на предразсъдъци не са нови. Според извършено проучване, престъпленията от омраза срещу американски мюсюлмани рязко се увеличиха в САЩ преди изборите. В социалните медии отдавна има примери за реч на омразата. Все още нямаме сигурни данни за престъпления на омразата по време на предизборната кампания или през последните дни, но само защото ФБР не е оповестило актуалната си информация за подобни простъпки.

Във Великобритания ксенофобската и расистка риторика разпространена по време на референдума Брекзит премина в бум на престъпления на омразата след вота. ХРУ призовава този модел да не се повтаря и в САЩ. Правителствените сили на всички нива трябва да реагират адекватно на действия, които заплашват с насилие и дискриминация.

Избраният за президент Тръмп обеща да е такъв за всички американци. Той също се зарече да направи Америка безопасно място. Сега има шанса да спази тези свои задължения. Той трябва да говори пред всички и да призове всеки американец да уважава съседа си, който и да е той. Да каже, че насилието и престъпленията от омраза са неприемливи и ще бъдат преследвани по време на управлението му. Да наблегне, че расистките и сексистки епитети и тормоз са недопустими. Да подчертае, че не стои зад омразата. Той не трябва да позволява на едни американци да нараняват други – каквато и да е причината им.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.