Транс жена пребита до смърт в Бразилия

Видео, на което се вижда как група мъже пребиват до смърт транс жена, циркулира в интернет, съобщава онлайн изданието „Пинк Нюз“.

42-годишната Дандара дос Сантос е извлечена от дома си, съблечена, бита и напъхана в ръчна количка, преди да бъде убита по особено жесток начин. Шестимата нейни нападатели са я освирквали и обиждали, докато я налагат с обувки и парче дърво, поясняват от изданието.

Жената е от Форталеза, град в североизточна Бразилия.

ЛГБТ групите започнаха да споделят видеото онлайн в петък, което помогна на полицията да намери по-бързо извършителите.

Разследващият полицай по случая инспектор Дамаскено заяви пред британският вестник „Мирър“: „Шестима души бяха идентифицирани и видеото спомогна за това. Полицията започна да разпространява клипа и ние намерихме къде живеят двама от виновниците, но те успяха да избягат”, и допълва: „Разследването вече е в напреднал етап и сме на път да хванем извършителите”.

Откакто Бразилия легализира еднополовите бракове през 2013 година и беше домакин на най-големия прайд в света, атаките спрямо ЛГБТ хора в страната нараснаха значително. Изследване по-рано тази година разкрива, че през изминалата година на всеки 25 часа е бил убит по един ЛГБТ човек. 144 от жертвите, или 42%, са транс хора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.