Трети блогър е убит в Бангладеш

Трети блогър е посечен в Бангладеш от нападатели, въоръжени с мачете. За период, по-кратък от три месеца, това е поредното убийство на критик на религиозния екстремизъм в тази държава с преобладаващо мюсюлманско население.

Ананта Биджой Дас, блогър, който подкрепя секуларизма, беше нападнат от четирима въоръжени мъже в североизточния район Силет, заяви пред Ройтерс старши полицейски служител Мохамад Раматула. По данни на полицията че Дас е бил 33-годишен банкер.

Убитият блогър е пишел за „Мукто Мона” (в превод: „свободно съзнание”) – уебсайт, който поддържа рационалистичния подход към религията и се противопоставя на фундаментализма. Сайтът е направен от блогъра Авиит Рой, самият той също убит с мачете през февруари, докато се връщал с жена си от панаир на книгата в Дака.

Вдовицата му, Рафида Бония Ахмед, получава наранявания в главата и загубва пръст. В интервю за Ройтерс Ахмед нарича убийството на съпруга си „глобален терористичен акт”.

През последните години войнстващи членове на религиозни групи превръщат в свои мишени секуларистки настроени автори, докато правителството се опитва да потуши крайните ислямистки групировки, които искат да подчинят на шериата 160-милионната азиатска страна.

На 30 март Вашир Раман, друг светски настроен блогър, изля гнева си от смъртта на Рой в социалните мрежи, след което беше убит по същия начин на натоварена улица в столицата Дака.

Поредицата подобни случаи започна през 2013 г. с убийството на Ахмед Раджиб Хайдер, който подкрепяше призивите да се наложи смъртно наказание на ислямистките лидери, обвинени в жестокостите, извършени в Бангладеш през 1971 г. по време на войната за независимост.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.