Три европейски организации защитават документалния филм „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС”

Споделете статията:

Три европейски филмови организации се обявиха в защита на авторите на филма „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” Мина Милева и Весела Казакова. Организациите заявяват, че личности и български институции водят организирана кампания за маргинализиране и тормоз на двете режисьорки.

В позиции, публикувани в портала за европейско кино Cineuropa и на сайтовете на организацията на европейските предприемачи в аудиовизуалната индустрия EAVE и Европейската мрежа на кинодокументалистите, се настоява българските институции да се намесят и да прекратят кампанията срещу авторите на филма.

На сайтовете си трите организации разказват как филмът “Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС”, посветен на аниматора Антони Траянов, е бил изключен от номинациите за най-добър документален филм в наградите на Академията на българските филмови дейци, а копродуцентът БНТ е оттеглил подкрепата си за филма. Наградите бяха връчени на 6 юни. „Чичо Тони…” бе номиниран в категорията за документална режисура.

Филмът разказва за аниматора Антони Траянов и неговото участие във филмите на Доньо Донев, с когото работи дълги години. „Приносът на чичо Тони в този техен тандем е изключителен, така че той е най-добрият втори. Това е нашият най-добър втори, за тези хора в сянка искаме да разкажем”, каза при представянето на филма миналата есен Весела Казакова.

Името на Траянов е било махано от много знакови филми. Той е създател на Сънчо и „Лека нощ, деца”, работил е с Доньо Донев в „Умно село“, „Дефакто“, част от „Тримата глупаци“. Когато обаче иска да направи своя филм, не му разрешават и той отказва да работи повече с Доньо Донев. Уволняват го и три години чичо Тони работи като бетонджия на строящия се тогава Японски хотел в София.

Антони Траянов е преподавал във ВИТИЗ, но го гонят, защото “няма висше образование”, после отива в НБУ. Днес се твърди, че той никога не е имал лекции в Академията, а студентите му и самата Мина Милева пазят тетрадките, изписани с негови съвети. Във филма е отбелязан фактът, че Доньо Донев е бил сътрудник на ДС според разсекретените от Комисията по досиетата документи.

„Чичо Тони…” излезе година след смъртта на Антони Траянов и бе посрещнат остро на фестивала „Златен ритон” през декември в Пловдив, а месец по-рано и на „Киномания”. Авторките заявиха тогава, че разглеждат събитията от онова време с благост и опрощаване. Дъщерята на Доньо Донев – Живка Донева, обаче обяви, че ще съди Минева и Казакова, за да защити името на баща си. Гилдията също се раздели на осъждащи и подкрепящи филма.

Весела Казакова коментира пред „Дневник”, че не протестира срещу наградените от Академията на българските филмови дейци, а срещу неясния регламент, който позволява тенденциозни решения да се промъкват още във фазата на номинациите. Тя пояснява, че копродуцентът БНТ подкрепя правото им на изразяване като автори на филма, но че семейството на Донев, които са собственици на правата над анимациите в филма, е оттеглило съгласието си за ползването им пред “Филмаутор”. По тази причина филмът не може да бъде излъчен.

Ужасен съм да видя как г-жа Милева и г-жа Казакова са малтретирани и изоставени от хора и институции, които би трябвало да ги подкрепят в борбата им за демокрация и свобода на словото, заявява директорът на Европейската документална мрежа Пол Пауълс и добавя, че ще използва възможностите си, за да разгласи тази срамна ситуация сред политическите и културните среди в Европа и да ги прикани да се присъединят към кампанията в подкрепа на авторите на филма и на свободата на изразяване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.