„Три писма от Сараево“ – проектът на Горан Брегович в подкрепа на религиозните и културните различия

 „Три писма от Сараево“ е най-новият проект на световноизвестния музикант и композитор Горан Брегович. Той включва общо 11 композиции, в които, както и досега, балканският творец предава атмосферата на съжителство между три различни религии, три различни култури в родното му Сараево, информира сайтът на Главно мюфтийство

„Три писма от Сараево“ обединява трите лица на изповядваните в Босна и Херцеговина религии – християнство, ислям и юдаизъм, разкрити чрез музиката. Този най-нов музикален албум на Брегович е реализиран съвместно с няколко гост-изпълнители – алжирския певец Рашид Таха, изпълнителите от Израел Риф Коен и Асаф Авидан, както и испанската певица Бебе.

„Три писма от Сараево“ е място, на което Горан Брегович среща трите религии с цялата им гама от сходства и различия, пъстрота и богатство, като чрез езика на музиката авторът отправя посланието си за хармонично съжителство във верска толерантност, за единност в съществуващите различия помежду ни.

По думите на самия Брегович – „За проекта „Три писма от Сараево“ исках да поканя и обединя артисти от различни култури и общности. Всички те оставиха сърцата си в този запис.“

Акцентите в най-новия музикален проект на световноизвестния музикант са поставени върху „трите писма“ – християнско, мюсюлманско и юдейско, които в същността си са инструментални изпълнения на класическа, клезмер и ориенталска цигулка.

 

 

Снимка: Moko Solutions

“Музиката е език, а ако говорите добре един език, изведнъж се появяват нови изречения, създава се нова история. Такъв е случаят с “Три писма от Сараево”, който обединява три свята в едно. Посланието е ясно – можем да живеем заедно, защото светът става по-богат и красив.”, казва още легендарният музикант и изпълнител по повод последния си проект.

 

В момента балканската легенда Горан Брегович е на европейско турне с „Три писма от Сараево“. Спирката на турнето в България ще бъде на 13 април 2018 година, като музикалният спектакъл ще бъде представен от 20:00 часа в Зала „Арена Армеец“ в столицата.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.