Трибуналът в Пном Пен започна втория процес срещу водачи на „Червените кхмери“

Пном Пен, 30 юли 2014 г. Създаденият от ООН специален трибунал за съдене на виновните за геноцида в Кампучия започна втория процес срещу двамата най-висши, все още живи, водачи на „Червените кхмери“, съобщи британският вестник „Гардиън”. Двамата са обвинени за геноцид над виетнамци и етнически мюсюлмани, насилствени бракове и изнасилвания.

Процесът срещу  Нуон Чиа, на 88 г., познат като „Брат №2”, и бившия президент на страната Кхиеу Самфан, на 83 г. бе разделен на поредица от по-малки дела за насилствената евакуация на хора в лагери за принудителен селскостопански труд и съпътстващите ги престъпления срещу човечеството. Първият процес срещу двамата завърши миналата година, а присъдите трябва да бъдат произнесени на 7 август.

В началото на втория процес съдията Нил Нуун прочете обвиненията пред публика от около 300 души. Нуон Чиа не присъства в залата поради проблеми със здравето. Кхиеу Сампфан изслуша обвиненията заедно с адвокатите си.

По време на втория процес, чийто обект са геноцид и други престъпления срещу човечеството, съдиите ще обсъждат и обезщетения за жертвите.

„Вторият процес е толкова важен, колкото и първият. Много жертви и свидетели ще имат възможността да дадат показания за преживяванията и страданията си по време на режима на „Червените кхмери“. Те ще свидетелстват по дълъг списък от обвинения”, заяви говорителят на съда Ларс Олесн пред агенция „Франс прес”.

При масовите убийства на мюсюлмани от народността Чам са загинали между 100 000 до 500 000 души. Около 20 000 са жертвите сред виетнамците. Това е основното обвинение срещу Нуон Чиа и Кхиеу Сампфан. Преди процеса съдбата на мюсюлманското малцинство и на виетнамците рядко беше обсъждана.

На първия процес двамата бяха обвинени за смъртта на около два милиона души, причинена чрез подлагане на глад, свръхнатоварване с тежка работа и екзекуции по време на управлението на режима на „Червените кхмери” от 1975 до 1979 г. Повечето от тези убийства не попадат напълно под дефиницията, определена в Конвенцията на ООН за преследване и наказване на престъплението геноцид: „действия, извършвани с намерението за унищожаване, частично или изцяло, на някаква национална, етническа, расова или религиозна група”.

Не е ясно колко време ще продължи вторият процес, но Олсен предполага, че той ще заеме цялата следваща година и ще приключи през 2016 г.

„Този процес е много важен за мен като жертва, загубила двамата си родители в „Туол Сленг”, казва Норнг Чан Фал, на 45 г., един от малцината оцелели от този затвор. „Туол Сленг” е бивша гимназия в Пном Пен, превърната в затвор и център за екзекуции.

Воден от „Брат №1”, т.е. от Пол Пот, който умря през 1998 г., режимът на „Червените кхмери” разруши камбоджанското общество в опит да създаде аграрна утопия.

Новият процес е възможност десетки хиляди мъже и жени също да получат възмездие за насилствените бракове, в които са били принуждавани да встъпят, често с масови церемонии. Това бе част от плана на „Червените кхмери” за увеличаване на населението. Обвиненията в изнасилване се отнасят до изнасилванията, извършени в рамките на тези масови женитби.

През 2010 г., на първия процес, шефът на бившия затвор „Туол Сленг” бе осъден на 30 години затвор, впоследствие заменен от апелативната инстанция на доживотен затвор за ръководенето на убийствата на 15 000 затворници. Но наблюдателите и жертвите са загрижени, че някогашните водачи на „Червените кхмери” вече са много възрастни и може и да не доживеят произнасянето на присъдите. Бившият външен министър на режима Йенг Сари умря на 87 г., докато беше подсъдим в процес за военни престъпления и геноцид. Съпругата му бе освободена през септември 2012 г., защото бе призната за невменяема поради напреднала душевна болест.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.