Трият във фейсбук снимка, уличаваща кандидатката за кмет Манолова във връзки с основни критици на европейски документи

„Изчезването“ в интернет пространството на една снимка свързана с биографията на кандидатката за кметска надпревара Мая Манолова, разтревожи хора от НПО сектора, граждани застъпници на европейски инструменти, гарантиращи ефикасна защита над уязвими лица. Сред тях са активисти от неправителствените организации,  отстояващи необходимостта от ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Тези активисти и ценностите, които застъпваха  бяха подложени на грозен или по-рафиниран хейт от фейсбук до Конституционния съд.

Смутени от противоречията в демонстрираните и реални европейски ангажименти на Мая Манолова като Национален Омбудсман  са и активистите от организации посветени на детето. Тези организации очакваха подкрепа от държавата за Националната стратегии за защита на детето, но не получиха такова.  Въпреки че, само за 2019 година  НПО -та публикуваха данни за над 350 обаждания са приети и на Националната телефонна линия  116 11 за деца,  жертви на насилие или за неглижиране от страна на лицата, полагащи грижи за тях.

На притеснителния кадър Мая Манолова е във видима приятелска среда с идентифицирани яростни отрицатели на европейските механизми за превенция и защита от насилие на уязвимите малцинства, жените и децата.

Кои са  героите от тази снимка?

Единият е адвокат Петър Николов  от „Не на  Стратегията“ . Той инициира редица пресконференции, маршове на семейството, петиции, медийни участия.  Тезата му е „Не сме толкова зрели, за да приложим една толкова либерална Национална стратегия за детето“. При срещите с Мая Манолова е получил подкрепа за действията и целите си.

Адв. Ивайло Тинчев е заместник-председател на УС на Националната асоциация „Поход за семейството“. Тинчев прави пресконференции в София и страната, на които  заявява:“Скандинавският модел на грижа за детето, който се опитват да въведат с предложения Проект на Национална стратегия за детето, е проблемен за нас с това, че в него се акцентира само върху правата на детето„.

Адвокат Владимир Шейтанов  е познат със слабите си действия за защита на сестрите ни в Либия. В последните месеци стана част от президентския екип на Румен Радев.  Категоричен противник на Истанбулската конвенция. Опасява се, че „документът  ще наруши правния суверенитет на страните“. Заявява: „Да опазим децата си от менталните разстройства на транс-джендъра е наше фундаментално право“.

Интернет е среда, в която дирите винаги остават. Неудобната снимка заживя свой живот отвчера.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.