Църквата „не се страхува от историята”: папа Франциск ще отвори архивите на Пий XII

Папа Франциск обяви, че Църквата не се страхува от историята и оповести, че планува да отвори изцяло секретните архиви на Ватикана на военновременния понтификат на папа Пий XII – исторически ход, който евреите чакат от десетилетия, съобщава Ройтерс.

Според много евреи Пий, който е бил папа от 1939 г. до 1958 г., не е направил достатъчно, за да помогне на подложените на преследване от нацистка Германия. Решението на папа Франциск е приветствано от еврейски организации и от Израел.

Според Ватикана Пий е избрал да действа задкулисно заради тревогата си, че публичната намеса ще влоши ситуацията, както за евреите, така и за католиците в една Европа намираща се във война и доминирана от Хитлер.

Франциск оповести в реч към членовете на Ватиканските тайни архиви, че ще отвори архивите на 02 март, 2020 г., като добави, че наследството на Пий е било приемано с „известни предразсъдъци и преувеличение”. Решението да се отворят архивите би могло да ускори процеса по канонизиране на Пий.

Американският еврейски комитет, който настоява за отварянето повече от 30 години, твърди, че решението на Франциск е от голямо значение.

Учените вече могат обективно да оценят „историческата документация на тези ужасни времена, да признаят както грешките, така и неимоверните усилия направени по време на Шоа(Холокост)”, съобщи на Ройтерс чрез имейл равин Дейвид Роузен, международният директор по междурелигиозните дела на Американския еврейски комитет.

„Доволни сме от това решение и се надяваме, че то ще осигури свободен достъп до всички съответни архиви,” сподели с Ройтерс израелският посланик във Ватикана, Орен Дейвид.

В речта си папа Франциск напомни, че Пий е предвождал Църквата по време на един от „най-тъжните и тъмни периоди на 20-ти век”. Той допълни, че вярва, че „сериозното и обективно историческо изследване ще позволи Пий да бъде оценен в правилната светлина”, включително „и с необходимата доза критицизъм”. Настоящият папа добави, че архивите ще покажат и „моменти на тежки трудности, мъчителни решения, човешка и християнска предпазливост, която за някои може да е изглеждала като сдържаност, а всъщност е била опитът на Пий да поддържа пламъка на надеждата жив”.

През 2009 г. предишният папа Бенедикт предизвика гняв у евреите, когато одобри декрет признаващ „героичните добродетели” на Пий – първа стъпка към канонизирането, което според защитниците му той заслужава. По-късно католическите учени писаха на Бенедикт с настояването да замрази процедурата по канонизиране с основанието, че първо трябва да се направи задълбочено изследване на действията на Пий по време на Холокост или в противен случай може много да се навреди на еврейско-католическите отношения.

Яд Вашем, израелският мемориален център на Холокост, поздрави папа Франциск за решението му. Същото направиха и израелският външен министър, и Наоми Ди Сени, председател на Съюза на италианските еврейски общности.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.