Църквата в Норвегия ще венчава еднополови двойки

Лутеранската църква в Норвегия гласува, че може да извършва еднополови бракове. С този акт от 11 април страната стана поредната от малък, но нарастващ брой църкви в света, които са взели това решение, съобщава „Ройтерс“. 88 делегати от 115 гласуваха за допускането на гей браковете в официалната църква на Норвегия по време на годишната ѝ конференция.

„Най-сетне можем да празнуваме любовта, независимо в кого някой се влюбва“, каза Гард Сандакер-Нилсен, лидер на религиозно движение в църквата, което провеждаше кампания за промяна на правилото да се бракосъчетават само хора от различен пол. Според новите правила обаче свещениците, които не искат да венчават гей двойки, имат правото да откажат.

Миналата година Френската протестанска църква разреши венчаването на гей двойки, а Презвитерианската църква в САЩ одобри промяна в основните си принципи, така че да се включат и еднополовите бракове.

Норвегия е втората страна в света след Швеция, която разреши регистрираното еднополово партньорство през 1993 г. Бракове между гей двойки в страната се извършват от 2009 г.

Според официалната статистика членовете на Лутеранската църква в Норвегия намаляват. Към 2015 г. те са около 74% от норвежците.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.