Църкви излизат на протест срещу проектозаконите за вероизповедания, намират противоречие с Конституцията и с международните актове

Протест срещу преминалите на първо четене Законопроекти за вероизповедание се провежда пред Народното събрание. Представили на всички църкви заявяват категоричнота си несъгласие с общия дух на двата законопроекта – на ГЕРБ, БСП и ДПС, както и на Обединени патриоти. Оценката на деноминациите е,че това е безпрецедентна намеса на държавата в църковния живот.

Ето  един от аргументите на католическата църква: Законопроектът ограничава свободата на религиозните общности и институции, погазва основни принципи на правото и противоречи на действащи правни норми.

В становището си католическата църква подчертава, че тези два проектозакони противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

Религиозните общности и институции са отделени от държавата. Недопустима е държавна намеса и държавно администриране на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности и институции, както и в тяхното обществено проявление освен в посочените вече случаи на чл.13, ал.4 и чл.37, ал.2 от Конституцията”, се казва още в становището на католиците в България.

Пред Маргиналия пастор Ангел Кънев от протестантската църква „Правда, мир, радост“ в Бургас, заяви:“Не сме съгласни с тези законопроекти! Те отразяват интересите на вносителите, а не нашата воля! Протестантските църкви съществуват повече от 100 години в България, ние сме носители на морални послания. Ако бъдат приети тези законопроекти, ще се отвори ниша за действия на тъмно от страна на  заинтересовани фундаменалистки движения! Намесата на държавата във вероизповеданието е абсолютно недопустимо и това ще доведе само до отрицателен ефекти и преследвания на хора. Протестантите неведнъж сме били преследвани за убежденията си!“

Пастор Калоян Коурдуманов от софийската църква „Вдъхновение“, един от организаторите на протеста, каза:“Тези законопроекти са пълно недоразумение! Те въвеждат абсолютен рестриктивен стил – трябва да искаме разрешение от Дирекция по вероизповедание за нашите събирания, това е правно недоразумение! Конституцията ни дава изрично право на сдружаване! Духът на проектозаконите е тоталитарен!“

Коалиция от 13 деноминации са внесли досега в Народното събрание отрицателно становище за проектозаконите. Българска православна църква, Ислямското вероизповедание, Израелтянския духовен съвет, също са депозирали отрицателното си становище. Изпратени са писма до междудародната общност, с които ръководителите на църковните общонсти в България изразяват категоричното си несъгласие с  предложенията за промяна в закона за вероизповедание.

Протестът е проява на  повечето изповедания. Те изразяват надеждата си, че Народното събрание на Република България няма да допусне приемането и влизането в сила на нормативна уредба в областта на вероизповеданията, която по съществото си представлява реставрация на тоталитарните уредби, третира неравноправно регистрираните вероизповедания, погазва принципите на правовата държава, отрича свободата на вероизповеданията в  противоречие с Конституцията и с международните актове, по които Република България е страна.

Пастор Тони Еленков, пълномощник на националния алианс “Обединени божии църкви”, обяви на  митинга и още едно опасение във връзка с промените в закона.

“Духовни училища, средни и висши могат да бъдат отваряни само от вероизповедания, които имат членска маса не по-малко от един процент от населението в България. Това е открита дискриминация срещу малките традиционни вероизповедания в България”.

Протестиращите правят и молитвено шествие по централни софийски улици.

На 16 ноември законопроектите ще се гледат на второ четене.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.