Църкви излизат на протест срещу проектозаконите за вероизповедания, намират противоречие с Конституцията и с международните актове

Протест срещу преминалите на първо четене Законопроекти за вероизповедание се провежда пред Народното събрание. Представили на всички църкви заявяват категоричнота си несъгласие с общия дух на двата законопроекта – на ГЕРБ, БСП и ДПС, както и на Обединени патриоти. Оценката на деноминациите е,че това е безпрецедентна намеса на държавата в църковния живот.

Ето  един от аргументите на католическата църква: Законопроектът ограничава свободата на религиозните общности и институции, погазва основни принципи на правото и противоречи на действащи правни норми.

В становището си католическата църква подчертава, че тези два проектозакони противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

Религиозните общности и институции са отделени от държавата. Недопустима е държавна намеса и държавно администриране на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности и институции, както и в тяхното обществено проявление освен в посочените вече случаи на чл.13, ал.4 и чл.37, ал.2 от Конституцията“, се казва още в становището на католиците в България.

Пред Маргиналия пастор Ангел Кънев от протестантската църква „Правда, мир, радост“ в Бургас, заяви:“Не сме съгласни с тези законопроекти! Те отразяват интересите на вносителите, а не нашата воля! Протестантските църкви съществуват повече от 100 години в България, ние сме носители на морални послания. Ако бъдат приети тези законопроекти, ще се отвори ниша за действия на тъмно от страна на  заинтересовани фундаменалистки движения! Намесата на държавата във вероизповеданието е абсолютно недопустимо и това ще доведе само до отрицателен ефекти и преследвания на хора. Протестантите неведнъж сме били преследвани за убежденията си!“

Пастор Калоян Коурдуманов от софийската църква „Вдъхновение“, един от организаторите на протеста, каза:“Тези законопроекти са пълно недоразумение! Те въвеждат абсолютен рестриктивен стил – трябва да искаме разрешение от Дирекция по вероизповедание за нашите събирания, това е правно недоразумение! Конституцията ни дава изрично право на сдружаване! Духът на проектозаконите е тоталитарен!“

Коалиция от 13 деноминации са внесли досега в Народното събрание отрицателно становище за проектозаконите. Българска православна църква, Ислямското вероизповедание, Израелтянския духовен съвет, също са депозирали отрицателното си становище. Изпратени са писма до междудародната общност, с които ръководителите на църковните общонсти в България изразяват категоричното си несъгласие с  предложенията за промяна в закона за вероизповедание.

Протестът е проява на  повечето изповедания. Те изразяват надеждата си, че Народното събрание на Република България няма да допусне приемането и влизането в сила на нормативна уредба в областта на вероизповеданията, която по съществото си представлява реставрация на тоталитарните уредби, третира неравноправно регистрираните вероизповедания, погазва принципите на правовата държава, отрича свободата на вероизповеданията в  противоречие с Конституцията и с международните актове, по които Република България е страна.

Пастор Тони Еленков, пълномощник на националния алианс „Обединени божии църкви“, обяви на  митинга и още едно опасение във връзка с промените в закона.

„Духовни училища, средни и висши могат да бъдат отваряни само от вероизповедания, които имат членска маса не по-малко от един процент от населението в България. Това е открита дискриминация срещу малките традиционни вероизповедания в България“.

Протестиращите правят и молитвено шествие по централни софийски улици.

На 16 ноември законопроектите ще се гледат на второ четене.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.