Центърът „Визентал“ протестира срещу подбуждане към антисемизъм в Киев

Споделете статията:

Центърът „Симон Визентал“ подкани украинското правителство да вземе законови мерки срещу участници в шествие, скандирали известния антисемитски лозунг, „Juden raus“ („евреите вън“). Шествието беше в рамките на събитие за отбелязване на рождения ден на украинския националистки лидер Стефан Бандера, чийто последователи са участвали в масовото убийство на евреи по време на началните етапи на Холокоста, съобщава сайтът на центъра.

В писмо до украинския посланик в Израел Генадий Надоленко директорът на Центъра за Източна Европа и историк на Холокоста Ефраим Зюроф апелира към законови действия срещу демонстрантите, призовавали за изгонването на евреите, и напомня участието на последователите на Бандера в престъпленията на Холокоста.

Според писмото на Зюроф до Надоленко се казва:

„В Новогодишната нощ, в центъра на Киев, хиляди шестваха, за да отбележат рождения ден на украинския националист лидер Стефан Бандера, чийто последователи активно са участвали в масовото убийство на евреи в първите месеци след нацистката инвазия в Украйна.

Още по-лошо, според репортажите в медиите някои от шестващите са викали забранения лозунг „Евреите вън” на немски, което представлява подбуждане към антисемитско насилие.

Призовавам Ви да предаде чувството ни на болка и възмущение на украинското правителство и да го насърчим да предприеме незабавни мерки срещу отговорните за подобно антисемитско поведение.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.