Центърът за независим живот: Няма промяна пет години след ратифицирането на Конвенцията за правата на хората с увреждания

„Откакто страната ни ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, няма реална, положителна промяна за тази група хора.“ Това заяви Митко Николов от Център за независим живот вчера в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според Николов причината за липсата на промяна е липсата на политическа воля: „За огромно съжаление, нищо не се промени за изминалите пет години от ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Надявахме се много, когато разбрахме за ратификацията през 2012 година, че през следващите няколко години ще има реална промяна за хората с увреждания, но така и не се получи. Имаше различни срещи в министерството на труда и социалната политика, съставиха се два плана, но само работни групи не вършат работа. Трябват реални действия“, призова той.

Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания е международен правен документ за защита. Тя не предвижда нови човешки права, но налага единен подход за гарантиране и защита на хората с увреждания и очертава задълженията и ангажиментите на държавите за осигуряване на равни възможности и не-дискриминация на хората с увреждания. Отнася се за хора с различни видове увреждания, без значение на възраст или пол. Kъм Конвенцията има приет Допълнителен протокол, който предвижда специален международен механизъм за защита на правата на хората с увреждания.

На 26 януари 2012 г. българският парламент гласува ратифицирането на конвенцията.

Николов смята, че „реална промяна ще има с появата нов Закон за хората с увреждания, който да е в духа на конвенцията“. „Най накрая трябва Агенцията за хората с увреждания да придобие своя статут и да отговаря много повече за политиките на хората с увреждания, защото това е агенцията, която трябва да се занимава с подкрепата за хората с увреждания, а не Агенцията за социално подпомагане, защото хората с увреждания не са бедни, не са социално слаби, а по презумпция“, заяви той.

 

Новината подготви Никол Николова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.