Централен площад в София ще носи името „Д-р Желю Желев“

Пространството между сградата на Народното събрание, ул. „Московска“, Княжеския дворец и площад „Княз Александър I Батенберг“ ще бъде обособено като площад „Д-р Желю Желев“. Това реши Столичният общински съвет, след като одобри предложението на съветниците Малина Едрева и Антон Койчев от ГЕРБ и Веселин Калановски от „Демократична България“. При гласуването се въздържаха всички от групата на БСП и трима от „Демократична България“.

 

Идеята е на членовете на екипа на президента Желев д-р Михаил Иванов, Пламен Богоев, Боян Славенков, Йордан Христозков и Кирил Велев. На 28 ноември 2019 г. те с още 20-ина колеги отправят молба до кмета Йорданка Фандъкова и сега тя е осъществена.

 

Д-р Желев е президент на България от 1 август 1990 г., когато е избран от депутатите на Великото народно събрание. През януари 1992 г. той печели първите свободни президентски избори и е държавен глава до 1997 г. Той е сред основателите на Съюза на демократичните сили и е пръв негов председател. Книгата му „Фашизмът“, издадена през 1982 г., представя характеристиките на тоталитарните режими в Германия, Италия и Испания. Забранена е заради очебийните сходства с властващата комунистическа идеология. През ноември 1988 г. д-р Желев е сред учредителите на Клуба за гласност и преустройство, който обединява дисиденти интелектуалци.

 

В момента пространството на бъдещия площад „Д-р Желю Желев“ се ползва като служебен паркинг за колите на депутатите, както и за синя зона за автомобили на гражданите.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.