Централна Африканска Република: случаи на изнасилване от миротворци на ООН

Миротворци в Централна Африканска Република са изнасилили най-малко осем момичета и жени между октомври и декември 2015 г. Сред преживелите това престъпление са 14-годишно момиче и 18-годишна жена, които разказват, че миротворците ги изнасилили близо до летище Бамбари в центъра на страната, съобщава Хюман Райтс Уоч (ХРУ).

„В държава, където въоръжени групировки редовно посегателстват над цивилни, миротворците трябва да бъдат защитници, а не агресори”, каза Хилари Марголис, изследовател на правата на жените към ХРУ. „Връщането на миротворците у дома не е достатъчно. ООН трябва да настоява страните, откъдето идват изнасилвачите и други злоупотребяващи, да ги изправят на съд, а изнасилените да получат необходимата подкрепа.”

Хюман Райтс Уоч е документирала осем случая на сексуална експлоатация и злоупотреби от миротворци от ООН по време на изследване в Бамбари между 16 и 30 януари 2016 г. Само една от жертвите е получила медицинска или психологическа грижа в болницата в Бамбари с помощта на неправителствени организации, преди да говори с ХРУ.

И осемте жени смятат, че извършителите на изнасилванията са миротворци от Република Конго или от Демократична Република Конго. Батальон от близо 800 войници от Демократична Република Конго е изпратен в Бамбари и други градове на провинция Уака. Между средата на септември и средата на декември малък контингент от миротворци от Република Конго също е временно изпратена да защитава летището в Бамбари. Разпределението на миротворците от Република Конго съответства на обвиненията в сексуална експлоатация и злоупотреби документирани от ХРУ, повечето от които са се случили именно на или близо до летището.

Във всички случаи, документирани от ХРУ, жертвите са живеели в лагери за вътрешно разселени хора в Бамбари, когато злоупотребите са се случили. Някои от тях са казали на представители на организацията, че миротворците са правили секс с тях в замяна на храна или пари, тъй като настоящият конфликт ги е лишил и от двете. Политиката на ООН за поведението на миротворците забранява каквито и да било сексуални връзки с членове на местната общност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.