Централният европейски университет може да напусне Будапеща

Централният европейски университет оповести, че ако унгарското правителство не подпише договор до 1-ви декември, с който да му позволи да продължи дейността си в Унгария, ще се наложи да се премести във Виена – огромен удар срещу академичната свобода, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Централният европейски университет, един от най-престижните университети в Централна Европа, преговаря от година и половина с правителството на Унгария за бъдещето си в страната.

През април 2017 г. унгарският парламент направи промени в закона за висшето образование на страната, като определи за незаконна дейността на някои независими университети – ход, който ефективно поставя ЦЕУ в крайно застрашена ситуация. Въпреки че университетът изпълнява новите критерии постановени от закона, достоверни сведения предполагат, че правителството няма да подпише този договор и така ще изгони Университета от Унгария.

Защо се желае насилственото напускане от страната на тази изтъкната академична институция? Изглежда, че унгарският министър председател Виктор Орбан е обявил личен кръстоносен поход срещу основателя на университета, милиардера филантроп Джордж Сорос. Правителството на Орбан подложи Сорос на опетняваща кампания и прокара няколко закона, чиято мишена бяха организации и институции, които получават международно финансиране, с единствената цел да се препятства работата им и да се демонизират възгледите им. Много от засегнатите организации получават финансиране от фондацията „Отворено общество”, оглавявана от Сорос.

Опитите да се изгони Централният европейски университет е последното от дългия списък действия, предприети от правителството на Орбан откакто е дошло на власт, за да пречупи критицизма, да демонизира неправителствените организации и да ограничи медийната свобода.

Европейската комисия постъпи правилно, когато през декември представи унгарския закон за висшето образование на Европейския съд, но това се оказа недостатъчно, за да се гарантират правата и свободите, застрашени от оповестеното затваряне на учебното заведение.

Европейските институции и страни членки трябва да потърсят отговорност на Унгария за подобно фрапиращо неспазване на общи ценности и това може да стане като бързо се пристъпи към изпълнението на член 7 – позволяване на политически санкции – срещу Унгария. Европейската народна партия, предупредила Орбан през 2017 г., че изгонването на ЦЕУ ще доведе до забраната членството на партията му в пан-европейския консервативен алианс, трябва да преразгледа членството на Фидес, ако университетът бъде принуден да си тръгне от Будапеща.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.