Централният европейски университет може да напусне Будапеща

Централният европейски университет оповести, че ако унгарското правителство не подпише договор до 1-ви декември, с който да му позволи да продължи дейността си в Унгария, ще се наложи да се премести във Виена – огромен удар срещу академичната свобода, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Централният европейски университет, един от най-престижните университети в Централна Европа, преговаря от година и половина с правителството на Унгария за бъдещето си в страната.

През април 2017 г. унгарският парламент направи промени в закона за висшето образование на страната, като определи за незаконна дейността на някои независими университети – ход, който ефективно поставя ЦЕУ в крайно застрашена ситуация. Въпреки че университетът изпълнява новите критерии постановени от закона, достоверни сведения предполагат, че правителството няма да подпише този договор и така ще изгони Университета от Унгария.

Защо се желае насилственото напускане от страната на тази изтъкната академична институция? Изглежда, че унгарският министър председател Виктор Орбан е обявил личен кръстоносен поход срещу основателя на университета, милиардера филантроп Джордж Сорос. Правителството на Орбан подложи Сорос на опетняваща кампания и прокара няколко закона, чиято мишена бяха организации и институции, които получават международно финансиране, с единствената цел да се препятства работата им и да се демонизират възгледите им. Много от засегнатите организации получават финансиране от фондацията „Отворено общество”, оглавявана от Сорос.

Опитите да се изгони Централният европейски университет е последното от дългия списък действия, предприети от правителството на Орбан откакто е дошло на власт, за да пречупи критицизма, да демонизира неправителствените организации и да ограничи медийната свобода.

Европейската комисия постъпи правилно, когато през декември представи унгарския закон за висшето образование на Европейския съд, но това се оказа недостатъчно, за да се гарантират правата и свободите, застрашени от оповестеното затваряне на учебното заведение.

Европейските институции и страни членки трябва да потърсят отговорност на Унгария за подобно фрапиращо неспазване на общи ценности и това може да стане като бързо се пристъпи към изпълнението на член 7 – позволяване на политически санкции – срещу Унгария. Европейската народна партия, предупредила Орбан през 2017 г., че изгонването на ЦЕУ ще доведе до забраната членството на партията му в пан-европейския консервативен алианс, трябва да преразгледа членството на Фидес, ако университетът бъде принуден да си тръгне от Будапеща.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.