Централният израилтянски духовен съвет се обявява за ратифицирането на Истанбулската конвенция

Споделете статията:

Организацията на евреите в България “Шалом” и Централният израилтянски духовен съвет се обявиха в сряда за ратифициране на Истанбулската конвенция. Това пише информационният сайт „Дневник“, цитирайки позиция на двете структури, разпространена чрез “Фейсбук“. В нея се казва, че с оглед на данните за насилие над жени в България и реалната обстановка в страната, въвеждането на конвенцията е навременно и справедливо.

“В еврейската традиция и история домашното насилие никога не се е ползвало с одобрението на обществото и религията. Евреите винаги са ценили и подкрепяли правото на собствена изява, което трябва да бъде осигурено от обществото и законодателството. Съществуващите закони в днешния свят недостатъчно категорично предотвратяват насилието и защитават правото на самоопределяне на човека”, се казва още в декларацията.

От двете организации смятат, че дискусията по тези въпроси в България е политизирана и се използва за междупартийни и междуличностни противопоставяния, като обществото не е достатъчно добре запознато със съдържанието на “Истанбулската конвенция“.

До момента срещу ратифициране на конвенцията се обявиха от Българската православна църква и мюфтийството.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.