Тунис: лекарите се противопоставят на „аналния тест“ за хомосексуалност

Споделете статията:

Лекарите в Тунис да прекратят провеждането на насилствени тестове върху аналните и гениталните области на тялото на мъже. Това се призовава в декларация на Националният съвет за спазване на правилата в медицината в страната, публикувана на 3 април, съобщи „Хюман райтс уоч“ вчера. Прекратяването им, се казва в декларацията, ще е много важна стъпка към ликвидацията на унижаващото, дискриминационно и антинаучно „тестиране“ за намиране на „доказателства“, че даден мъж е гей.

Тунис е една от няколкото страни в света, в които „Хюман райтс уоч“ е документирала употребата на насилствени анални тестове през последните шест години. Тези инвазивни и унизителни, според ХРУ, процедури, основани на отдавна отречени и датиращи от 19 век „научни знания“, обикновено се ползват от лекари и от друг медицински персонал, които насилствено вкарват пръстите си, а понякога и други предмети, в ануса на мъже, за които се смята, че са гей. Правоприлагащите официални лица, които разпореждат този вид тест, твърдят, че като се основават на тонуса и цвета на аналния сфинктер или на формата на ануса, могат да направят заключение дали обвинените хора са въвлечени в еднополови сексуални контакти. Но съдебномедицинските експерти отричат истинността на това твърдение.

„Лекарите в Тунис извършиха смело действие, противопоставящо се на тези инквизиционни тестове“, казва Нийла Гошал, старши изследовател в „Хюман райтс уоч“ по въпросите на правата на ЛБГТИ хората. „За да се спре веднъж завинаги с тези насилствени анални тестове в Тунис, полицията трябва да престане да издава заповеди за провеждането им, а съдилищата трябва да спрат да одобряват резултатите от тези изпитания, приемайки ги като доказателство“.

Насилствените тестове от този вид нарушават Конвенцията срещу изтезанията, Международния пакт за гражданските и политическите права, а също и Африканската харта за правата на човека. Както подчертава Комитета на ООН срещу изтезанията, „тези тестове нямат медицинско оправдание и не могат да бъдат осъществявани с информираното и свободно съгласие на лицата, които са подложени на тях, по същността си те представляват вид инквизиция.“ От своя страна, „Хюман райтс уоч“ твърди, че медиците, които извършват тези тестове, нарушават медицинската етика.

В изявлението на Медицинския съвет на Тунис се твърди още, че лекарите трябва да от сега нататък да информират хората, че имат право да откажат да бъдат подлагани на този тест. Според ХРУ забраната лекарите да провеждат този вид тест без съгласието на хората е стъпка в правилна. посока. Поради техния изцяло антинаучен характер тези анални тестове следва изцяло да бъдат прекратени, независимо от това дали се провеждат със или без съгласието на хората, подлагани на тях, смятат още от организацията. Ето защо ХРУ, приветствайки декларацията на Туниския съвет за медицински правила, е на мнение, че тя не е достатъчна и настоява за пълно прекратяване на тази практика. За целта от организацията призовата правоприлагащите органи в Тунис да се откажат от нея, както и да декриминализират еднополовите сексуални контакти.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.