Турска музикална група подложена на разпит и мъчения

Туркинята Бергюл Варан, която беше задържана в рамките на полицейска акция срещу „Волжки културен център“ в Истанбул, е освободена с прокурорско решение, съобщава сайтът t24.com.tr. Варан разказа за изтезанията в ареста.

На 6 юни четиринайсет души, които бяха задържани на 30 май при полицейска операция срещу „Волжки културен център“ в истанбулския квартал „Окмейданъ“, сред които и членове на музикалната група „Grup Yorum“, бяха разпитани. След снемане на показанията им десет от тях бяха освободени, а четирима, сред които и членове на „Grup Yorum“, останаха в ареста.

Народното адвокатско бюро съобщи в Туитър твърдението, че отношението към арестуваните е било лошо.

„Хванаха косите ми, навиха ги и ги отскубнаха“

mehmed

Пред Бахар Кълъчгедик от медията „Artı Gerçek“ (Плюс истината) Бергюл Варан разказва за мъченията си с думите: „Бяхме подложени на интензивни изтезания. След като нахлуха в културния център, ни качиха в колата на силите за бързо реагиране. Чакахме в нея 2-3 часа. Тормозът започна още тук. Сякаш се бяха подготвили за това. Скубеха косите ми, сякаш по специално заучен похват. Навиваха косите ми в ръцете си и ги скубеха. Размахваха отскубнатите коси, като заедно с това изпълняваха еничарски маршове и танци. Навсякъде по седалките на автомобила бяха разпилени моите коси.“„Викаха – защо си вдигаш главата и удряха“.Варан, която твърди, че и останалите й приятели са били тормозени добавя: „Казваха „защо си вдигаш главата“, „гледаш нагоре“ и така ни изтезаваха. Един колега беше удрян постоянно по врата и припадна. На друг колега му спукаха тъпанчето на ухото. Трети беше с насинено око. За да изчакат зарастването на раните ни, държаха ни осем дни в отдела за „Борба с тероризма“.

Варан казва, че е разказала всичко това по време на разпита, но изразява съмнение дали показанията й са били отразени в протокола.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.