Турската полиция прави хайки за сирийски бежанци

В Истанбул зачестяват изненадващите хайки на турската полиция. Тяхна мишена са семейства сирийски бежанци, обикновено многодетни, съобщава Ройтерс. Полицията нахлува рано сутрин в бедните квартири на сирийците и товари всички на автобуси, без обяснения за причината.

Хуманитарни и правозащитни организации като Амнести Интернешъл твърдят, че турските власти задържат десетки, може би стотици сирийски мигранти по улиците, които изпращат в центрове за задържане.

Процесът е стигнал до депортацията на някои обратно в Сирия против волята им, както споделят те. В доклада си от този месец Амнести казва, че са били интервюирани 50 бежански семейства от задържаните. Повече от 100 са били депортирани. Турция отрича да е връщала насилствено бежанци в Сирия и че обект на хайки са само сирийците свързани с престъпления.

36-годишна жена от сирийския град Алепо е сред бежанците, срещу които е образувана хайка преди две седмици. Семейството й е изпратено в център за задържане в азиатската част на Истанбул, където те прекарват няколко дни, пазени от полицаи и обградени от високи стени завършващи с бодлива тел.

„Все едно бяхме престъпници”, разказва Гада, майка на 5 деца, които са сред задържаните преди две седмици. По време на интервюто тя и децата се намират в приземен апартамент в бедно предградие на Истанбул, където понастоящем живеят с друго семейство, след като са освободени от ареста с помощта на приятели.

Представител на правителството, съгласил се да говори анонимно, казва, че бежанците, свързани с престъпния свят, са пращани в лагер в окръг Дужици, в областта Османйе, Южна Турция, където свободата им на придвижване е ограничена. Той описва мерките като част от „смазването на организираната престъпност”, като твърди, че те засягат по-малко от 1 процент от 2.2 милиона сирийски бежанци.

Докато по-голямата част от западния свят осъзна мащаба на бежанската криза едва това лято, когато стотици хиляди сирийци напуснаха Турция, за да отидат Европа, Турция води политика на отворените врати към сирийските бежанци от 2011 г. Страната отделя повече от 8 милиарда долара за хуманитарна помощ за тях.

Турция е построила бежански лагери, които, според Ройтерс, се смятат за едни от най-добрите в света, и е осигурила здравна помощ и образование. Проблемът, според агенцията, е, че повечето от бежанците живеят извън лагерите, където не им се позволява да работят законно.

Интервюираните бежанки разказват как полицията започнала да чука на вратата им сякаш ще я счупи, те не я отворили и полицаите нахлули. После започнали да третират хората вътре като престъпници. Жените казват, че не искат да отиват в Европа, където вероятно ще бъдат приемани още по-зле. Те заявяват, че не са просяци, а хора, които работят с достойнство. Бедняци, които не искат да притесняват или нараняват никого.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.