Турската столица забранява ЛГБТ кино и изложби

Турската столица Анкара забрани публичния показ на филми и изложби свързани с ЛГБТ тематика, бе обявено от говорителя на правителството. Като основание за това решение се споменава рискът за обществената безопасност, съобщава Ройтерс.

Подобно решение вероятно ще задълбочи тревогата сред активистите за човешки права и западните съюзници на Турция за положението на гражданските свободи при управлението на ислямската партия на президента Таип Ердоган.

В правителственото изявление се казва: „От 18.11.2017 г., с оглед на обществената ни чувствителност, всички събития свързани с ЛГБТ , като кино, театър, панели, интервюта, изложби, са забранени до следващо нареждане, за да се осигури мир и сигурност”.

Казва се, че показът на произведения с подобна тематика може да накара различни групи в обществото „публично да хранят омраза и враждебност” едни към други и така да застрашат обществената сигурност.

Властите в Анкара вече са забранили немски гей филмов фестивал в деня преди да започне, отново от съображения за сигурност и антитерористични мерки.

Освен това, през последните две години гей прайдът е забранен в Истанбул. За разлика от много мюсюлмански държави, в Турция хомосексуалността не е престъпление, но има ширеща се враждебност към него.

Гражданските свободи в Турция са обект на особена загриженост от страна на Запада след опита за военен преврат през юли 2016 г. Оттогава, повече от 50 000 души са били уволнени или отстранени от работа.

Правозащитните организации и западните съюзници на Турция се страхуват, че Ердоган използва опита за преврат като претекст да смаже опонентите си. Анкара твърди, че мерките са необходими, като се има предвид мащабът на заплахата за сигурността, заради която са взети.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.